Είναι καιρός να καμφθούν οι αντιδράσεις για τα μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα

on .

YDROHLEKTRIKO POYRNARIOY

• Η απόφαση της Βουλής να προωθήσει διακομματικά τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα, είναι θετική εξέλιξη, σημειώνει σε γραπτή του ανακοίνωση ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, επισημαίνοντας παράλληλα την αλλαγή στάσης που έκανε και σε αυτό το μεγάλο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως αντιπολίτευση τα πολεμούσε με κάθε τρόπο. Παράλληλα ο κ. Καλογιάννης, τονίζει ότι είναι καιρός να καμφθούν οι αστήρικτες πολλές φορές αντιδράσεις για τη χωροθέτηση τέτοιων έργων.
Ενδιαφέρον έχει η αναφορά-πρόταση του κ. Στ. Καλογιάννη να προωθηθούν μικρά υδροηλεκτρικά έργα από Δήμους, από δημοτικές επιχειρήσεις (ΔΕΥΑ), από φορείς όπως οι ΤΟΕΒ (ενδεικτικό το παράδειγμα του μΥΗΕ του ΤΟΕΒ Βελβεντού Κοζάνης, το οποίο εκμεταλλεύονται αγρότες).
Όπως εξηγεί, «αυτά έχουν πολλαπλασιαστικά αντισταθμιστικά οφέλη σε σχέση με άλλες ΑΠΕ, καθώς αποδίδουν το 3% στις τοπικές κοινωνίες και επιπλέον 1% στους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών (όταν χωροθετούνται σε περιοχή που έχει Φορέα διαχείρισης). Μπορούν έτσι οι Φορείς να καλύπτουν ουσιαστικές δαπάνες τους, πόσω μάλλον που σήμερα δεν μπορούν να καταβάλουν ούτε τους μισθούς του προσωπικού τους».
Τέλος ο πρώην Υπουργός, προσθέτει ότι οι περιοχές των Υδατικών Διαμερισμάτων με πλούσιο και ανεκμετάλλευτο υδροδυναμικό, όπως της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, μόνον όφελος θα έχουν από την προώθηση των μΥΗΕ.
«Ελπίζω -καταλήγει- η Έκθεση της Βουλής να συμβάλει ουσιαστικά στην άρση των αντικινήτρων, από πλευράς Υπ. Περιβάλλοντος, για την ανάπτυξη των μΥΗΕ, αλλά και στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησής τους, από πλευράς αρμόδιων Υπηρεσιών. Είναι καιρός επίσης να καμφθούν οι αστήρικτες πολλές φορές αντιδράσεις τοπικών φορέων για τη χωροθέτηση των έργων, που οφείλονται κυρίως σε άγνοια των σχετικών θεμάτων αλλά σε και ιδεοληψίες, ώστε να προωθηθούν τα μΥΗΕ όπως στα προηγμένα κράτη της ΕΕ, στα οποία λειτουργούν σήμερα μερικές δεκάδες χιλιάδες αντίστοιχα έργα».