Το Ν/Σ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν εγγυάται και τη ρύθμιση οφειλών

on .

XREH

• Στην ενεργοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού για ρύθμιση οφειλών ελπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει τη συμμετοχή τόσο του Δημοσίου όσο και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης ως πιστωτών, με τους ίδιους όρους που συμμετέχουν και οι ιδιώτες πιστωτές, γεγονός που επιτρέπει μια ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, προσαρμοσμένη στη βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης.
Ο επιχειρηματίας θα έχει δηλαδή την ευκαιρία να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με Τράπεζες, Εφορίες, ασφαλιστικά Ταμεία για να επιτύχει μια συμφωνία με όλους που θα βασίζεται στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής της επιχείρησης.  

Οι βελτιωτικές αλλαγές
Στο μεταξύ, σειρά βελτιωτικών νομοτεχνικών αλλαγών στο σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, με κυριότερη αυτή που ρητά επιτρέπει την υπαγωγή στο μηχανισμό, των επιχειρήσεων που ενώ είχαν διακόψει τη λειτουργία τους, υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών, κατέθεσε χθες ο Υπ. Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου.
Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ένταξης στον μηχανισμό κοινωφελών ιδρυμάτων (σ.σ. σχετική πρόταση έγινε από τα κόμματα στο στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή), ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι η πρόταση βρίσκει την κυβέρνηση σύμφωνη και μπορεί αυτό να γίνει με βάση το σχέδιο νόμου και χωρίς να απαιτηθεί τροποποίηση.
Ειδικά για τις επισημάνσεις ότι θα έπρεπε να μπορούν να υπαχθούν πλήρως στον μηχανισμό οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, ο υπουργός είπε ότι τα πρόσωπα αυτά μπορεί να υπαχθούν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επισήμανε ότι η περίπτωση των οφειλών τους προς το Δημόσιο ή προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης αντιμετωπίζεται από το σχέδιο νόμου.
Επίσης προανήγγειλε ότι προετοιμάζεται διάταξη από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών για την προστασία των εκπροσώπων των πιστωτών από άδικες διώξεις όταν πρόκειται για την επικύρωση της συμφωνίας ρύθμισης.

Δεν εγγυάται ρύθμιση!
Βέβαια, ο κ. Παπαδημητρίου παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι το σχετικό σχέδιο νόμου δεν εγγυάται τη ρύθμιση οφειλών κάθε επιχείρησης, καθώς μια ρύθμιση δεν μπορεί να επιβληθεί ενάντια στη βούληση της πλειοψηφίας των πιστωτών. Αίρει όμως, όπως είπε, τα εμπόδια που μέχρι τώρα δυσχεραίνουν την επίτευξη συνολικής ρύθμισης των οφειλών των υπερχρεωμένων, πλην βιώσιμων επιχειρήσεων…

Και επιφυλάξεις
Ας σημειωθεί ότι για το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, εκφράστηκαν χθες και επιφυλάξεις από τον Αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «ένα νομοσχέδιο δεν έχει αξία για τις προθέσεις του, αλλά για την αποτελεσματικότητά του. Μας είπατε για τις προθέσεις σας, δεν μας είπατε όμως για ποιο λόγο πιστεύετε ότι αυτό θα λειτουργήσει; Μετά από έναν χρόνο που θα ελέγξουμε στο Κοινοβούλιο πόσοι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί έγιναν με αυτό το σχέδιο νόμου αφού θα έχει ψηφιστεί, θα διαπιστώσετε ότι δεν θα έχει γίνει σχεδόν κανένας. Ξέρετε γιατί; Γιατί όπως έχει σχεδιαστεί δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος να συμφωνήσει. Αφήνετε πάλι την κάθε επιχείρηση στο έλεος των πιστωτών».