«Διχασμένοι» για τις Κυριακές είναι οι Γιαννιώτες έμποροι

on .

GRHGORIOY SAKKA

Διχασμένος εμφανίστηκε ουσιαστικά ο εμπορικός κόσμος στα Γιάννενα την περασμένη Κυριακή, καθώς άλλοι καταστηματάρχες έδειξαν πως προτιμούν να παραμείνει αργία και ημέρα ξεκούρασης για τους ίδιους, ενώ άλλοι επέλεξαν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους.
Φυσικά, δεν έλειψαν και οι σχετικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μέσα στην αγορά. Από την άλλη, ωστόσο, οι Γιαννιώτες έδειξαν ότι, παρά την έλλειψη χρημάτων, δεν έχουν πρόβλημα να βολτάρουν στην αγορά και τις Κυριακές, κυρίως για να πιουν καφέ ή για να «βολιδοσκοπήσουν» βιτρίνες! Έτσι, από το προχθεσινό «άνοιγμα» των μαγαζιών ουσιαστικά κερδισμένες βγήκαν οι καφετέριες των κεντρικών πεζόδρομων!

Προτίμησαν την αργία
Από τις 11 και μετά προχθές το πρωί άνοιξαν ορισμένα εμπορικά καταστήματα, στο κέντρο των Ιωαννίνων, δηλαδή στους νέους πεζόδρομους. Παρόλα αυτά,  πολλοί ήταν και οι έμποροι που επέλεξαν να μην λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους. Κλειστά, εξάλλου, έμειναν και τα υποκαταστήματα των τοπικών σούπερ μάρκετ «Παπαγεωργίου» και «SEP Παπαδόπουλος». Η αντίδραση αυτή των εμπόρων και μάλιστα μία Κυριακή απ’ αυτές των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως εργάσιμες, αποδεικνύει ότι δύσκολα θα εφαρμοστεί στην πράξη κι αν ακόμα ψηφιστεί, το μέτρο για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Κινητοποιήσεις
Δεν έλειψαν και οι κινητοποιήσεις από πλευράς των εμποροϋπαλλήλων και των εμπόρων, τις οποίες είχαν προαναγγείλει ως απάντηση στο Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε συγκέντρωση μπροστά στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, ενώ ακολούθησαν πορείες μέσα στην αγορά και στάσεις των διαμαρτυρόμενων με πανό και συνθήματα μπροστά σε ανοιχτά καταστήματα, κυρίως παραρτήματα μεγάλων αλυσίδων. Η ενημέρωση εμπόρων και υπαλλήλων είχε ξεκινήσει από νωρίς και οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν ως το μεσημέρι.

Οι δηλώσεις
• Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων Χριστίνα Τουλκιαρίδου τόνισε πως «η Κυριακάτικη αργία είναι δικαίωμα των υπαλλήλων και των εμπόρων και πρέπει να την υποστηρίξουν με κάθε τρόπο. Το μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές χτυπάει και τους αυτοαπασχολούμενους». Εξάλλου, σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Σωματείο σημειώνει, μεταξύ άλλων ότι πρέπει να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
Εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων η Πρόεδρός του Αθηνά Σπύρου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία, σημειώνοντας πως η πλειοψηφία της τοπικής αγοράς παρέμεινε κλειστή. Όπως είπε, «η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι ένα μέτρο που αφορά τις πολυεθνικές αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα».

Για βόλτα και καφέ
Ανεξαρτήτως του πώς κινήθηκαν οι έμποροι, οι πολίτες, έχοντας κατά νου ότι αρκετά μαγαζιά είναι ανοιχτά, βγήκαν στην αγορά, κυρίως για να βολτάρουν, να πιουν τον καφέ τους σε κάποια απ’ τις καφετέριες του κέντρου που στη μεγάλη πλειοψηφία τους λειτούργησαν, αλλά και για να δουν βιτρίνες αναζητώντας εκπτώσεις σε είδη που τους ενδιαφέρουν. Εξάλλου, διανύουμε δεκαήμερο προσφορών.