Προαναγγέλλουν ρυθμίσεις για να μπει «ζεστό» χρήμα στα Ασφαλιστικά Ταμεία

on .

TAMEIO

• Τρόπους για να μπει «ζεστό» χρήμα στα δημόσια ταμεία αναζητά συνεχώς η Κυβέρνηση, ειδικά σε μια περίοδο που με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία, οι επαγγελματίες έχουν στεγνώσει από ρευστότητα.
Και μπορεί η Κυβέρνηση να… πανηγυρίζει για την συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους δανειστές, ωστόσο τα μέτρα που σταδιακά βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν νέα ψυχρολουσία στους ήδη επιβαρυμένους Έλληνες φορολογούμενους και συνταξιούχους.

Πόλεμο στις ΜμΕ!
Η αγορά βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, με τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες να αναζητούν τρόπους επιβίωσης, σ’ ένα οικονομικό περιβάλλον όχι απλώς ασταθές, αλλά εντελώς εχθρικό! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ευκολία με την οποία η Εφορία δεσμεύει τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμη και για μικρές οφειλές, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια χώρα, που όπως αποδεικνύεται, ο ιδιωτικός τομέας προκαλεί… αλλεργία στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Την ίδια ώρα, με τα νέα μέτρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένεται να πληγούν και πάλι, αφού έρχονται και άλλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, με το νέο «χαράτσι» να φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις έως και 37%!

Αντίθετη η ΕΣΕΕ
Την αντίθεσή της εξέφρασε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για την επικείμενη αλλαγή στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.
Όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία, η έμμεση αύξηση των ασφαλίστρων για τους ελευθέρους επαγγελματίες και επιτηδευματίες προέκυψε αιφνιδιαστικά από την απαίτηση των δανειστών να μην αφαιρούνται ως δαπάνες από το εισόδημα οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος. Πρακτικά, αυτό, σημειώνει η ΕΣΕΕ, ανατρέπει τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς, αφού συγκριτικά με τις εισφορές του 2017 δημιουργούνται νέες επιβαρύνσεις της τάξεως του 18% και 37% για το 2018 και 2019 αντίστοιχα.

Και νέες ρυθμίσεις;
Κι ενώ τα χτυπήματα στους επαγγελματίες δεν έχουν τέλος, η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να γεμίσει τα δημόσια ταμεία, προαναγγέλλει νέες ρυθμίσεις οφειλών. Το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, φαίνεται πως προωθεί ρύθμιση οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία ακόμα και για χρέη κάτω των 3.000 ευρώ.
Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος μιλώντας στο συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τα «κόκκινα» δάνεια: «αυτά τα ποσά θα ρυθμίζονται μέχρι 36 δόσεις, ενώ τα πάνω από 3.000 ευρώ έως και σε 120 δόσεις. Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα η ρύθμιση να μην χάνεται ακόμη και αν την απωλέσει κανείς για τρεις μήνες».
Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι θα υπάρξουν κριτήρια για να υπαχθεί κάποιος σε μία από τις έξι κλίμακες που θα δημιουργηθούν με παραμέτρους το χρέος, τις δόσεις και την έκπτωση. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής θα υπάρχει πλήρης διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων.
Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης στα μέσα Ιουνίου.