Άγνωστος ο χρόνος καταβολής των νέων αγροτικών συντάξεων

on .

EFKA TAMPELA

• Τραγελαφική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις διαδικασίες για τη συνταξιοδότηση αγροτών – κτηνοτρόφων, εξαιτίας των κυβερνητικών ερασιτεχνισμών στην εφαρμογή του νέου συστήματος του ΕΦΚΑ!
Το πρόβλημα αφορά όσους έχουν γεννηθεί το 1950 και θα πρέπει να εισπράττουν τη σύνταξή τους από την 1η Ιουλίου. Ωστόσο η έκδοση της εγκυκλίου, καθυστερεί ένα  χρόνο από την ψήφιση του νόμου και οι νέοι συνταξιούχοι βρίσκονται προ αδιεξόδου. Το θέμα αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, με αποδέκτη τον αρμόδιο Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιο Πετρόπουλο, ο βουλευτής Πέλλας και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, ο οποίος υπογραμμίζει μάλιστα ότι «όχι μόνο δεν πρόκειται να πληρωθούν τον Ιούλιο, αλλά και ουδείς τους ενημερώνει υπεύθυνα πότε θα εισπράξουν τη σύνταξή τους». Η υπόθεση έχει όμως και συνέχεια, καθώς οι εν αναμονή συνταξιούχοι, λαμβάνουν ειδοποιητήρια να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές για το τρέχον έτος καίτοι η ασφάλισή τους έχει λήξει στο τέλος του 2016!
Στην ερώτησή του ο κ. Γ. Καρασμάνης, εστιάζει το πρόβλημα στο γεγονός ότι με τον Νόμο 4387/2016 όλες οι αρμοδιότητες για τις συνταξιοδοτικές παροχές του πρώην ΟΓΑ μεταφέρθηκαν στον νεοσύστατο ΕΦΚΑ που εφαρμόζεται από 1-1-2017. «Όμως -σημειώνει- έναν ολόκληρο χρόνο από την ψήφιση του Νόμου τον Μάιο του 2016 δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος για τις διαδικασίες έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων, ώστε οι Υπηρεσίες να μπορούν να εκδώσουν εντολές για την πληρωμή των νέων συνταξιούχων».
Ένα ακόμη μείζον ζήτημα κατά τον κ. Καρασμένη, είναι  οι ασάφειες σχετικά με τον «κόφτη» κατά 60% στην σύνταξη των νέων συνταξιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων που συνεχίζουν να έχουν επαγγελματική δραστηριότητα και η τεράστια καθυστέρηση με την έκδοση των σχετικών διευκρινιστικών εγκυκλίων. «Η σύγχυση και ο φόβος, αναγκάζουν πολλούς να σπεύδουν να μεταβιβάσουν δικαιώματα που κατείχαν ή ακόμη να πουλάνε τη γη τους ώστε να μην έχουν το 2017 άλλο εισόδημα πλην της σύνταξης και να αποφύγουν ¨τα χειρότερᨻ, προσθέτει ο βουλευτής και πρώην Υπουργός, που ζητά απαντήσεις και λύσεις από τον αρμόδιο Υφυπουργό, επισημαίνοντας ότι  οι συγκεκριμένοι αγροτοκτηνοτρόφοι, μην έχοντας άλλο εισόδημα, αν δεν πληρωθούν – όπως όλα μέχρι στιγμής δείχνουν – την 1η Ιουλίου, πολλοί εξ αυτών θα αντιμετωπίσουν ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης…