Λανθασμένοι οι υπολογισμοί λέει τώρα ο Υφυπουργός για τις ασφαλιστ. εισφορές

on .

TRIA ASFALISTIKA TAMEIA

• Σε… επείγουσα αναδίπλωση μετά την θύελλα που προκλήθηκε με τις ασφαλιστικές εισφορές, προχώρησε ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, κάνοντας λόγο για λάθος υπολογισμούς, που δείχνουν αύξηση από το 2018 για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «παρανόηση, η οποία θα λυθεί», πως θα επιβληθεί φόρος επί των ασφαλιστικών εισφορών.
Ο Υφυπουργός, μιλώντας στον Realfm 97.8, ανέφερε ότι «η εισφορά που θα καταβληθεί φέτος, είναι πολύ μικρότερη, δηλαδή από 800 ευρώ περίπου κατά μέσο όρο για τους επαγγελματίες, η κατώτερη είναι 150-160. Αν αφαιρεθούν 160 ευρώ ανά μήνα από το σύνολο των καθαρών εσόδων, το υπόλοιπο είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το καθαρό εισόδημα που υπολογίστηκε το 2017».
Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το εισόδημα του 2018, επί του οποίου θα επιβάλει εισφορά ο ΕΦΚΑ θα είναι μεγαλύτερο, διότι το 2017 ο ασφαλισμένος πλήρωσε υποδεκαπλάσιο ποσό εισφορών. Συνεπώς θα αφαιρείται αυτό το υποδεκαπλάσιο ποσό μέσα στο ‘18».
Ακόμη υποστήριξε ότι από το 2018, με τη νέα ρύθμιση οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται από τα καθαρά έσοδα. «Πάντα τα καθαρά θα είναι, ποτέ δεν θα είναι τα μεικτά. Η διαφορά είναι ότι αφαιρούσαμε τα καθαρά έσοδα και την ασφαλιστική εισφορά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε σχετικό ερώτημα για το εάν πλέον, θα φορολογείται η ασφαλιστική εισφορά, το κυβερνητικό στέλεχος απάντησε: «Όχι, σε καμία περίπτωση. Η φορολογία θα επιβάλλεται επί των εσόδων, όπως και τώρα γίνεται, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών, διότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι δαπάνη. Δεν αλλάζει ο κανόνας που ισχύει στη φορολογία. Είναι μία παρανόηση. Θα λυθεί αυτή η παρεξήγηση».