Ανάστατοι οι αγρότες από τα σενάρια για αύξηση εισφορών

on .

AGROTHS XRHMATA

• Σε κατάσταση… πανικού έχουν φέρει τους αγρότες τα σενάρια που αφορούν στην αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών σε ποσοστό που αγγίζει ακόμη και το 30%, ως μέρος της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστείς προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, το χτύπημα για τον κλάδο θα είναι μεγάλο και θα οδηγήσει σε συρρίκνωσή του όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων.
Από την άλλη, η διαβεβαίωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι πράγματι θα υπάρξουν ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις στον αγροτικό τομέα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια (την οποία πρώτος έθεσε δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης) αφήνει ένα περιθώριο αισιοδοξίας, αν και θα πρέπει πρώτα οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη.
Οι ασφαλιστικές εισφορές
Με αφορμή τα σενάρια που δημοσιεύθηκαν και αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές για τους Έλληνες αγρότες, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), Αλέξανδρος Κοντός (πρ. Υπουργός Γεωργίας) έστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στην οποία σημειώνει πως σε περίπτωση που αυτά επιβεβαιωθούν «οι επιπτώσεις θα είναι δυσμενέστατες για το σύνολο της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών, οι οποίοι ήδη τη χρονιά που διανύουμε καλούνται να πληρώσουν αυξημένες – και για πολλούς εξοντωτικές  – εισφορές».
Δυσμενείς επιπτώσεις
Σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι αυξήσεις των νέων εισφορών ενδέχεται να ανέλθουν, σε αρκετές περιπτώσεις σε ποσοστό που προσεγγίζει το 30%. Στην περίπτωση αυτή, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κοντός, από τη μία σημαντικό μέρος των μικρών αγροτών θα εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους, δεδομένου ότι το ήδη σημαντικά συρρικνωμένο καθαρό εισόδημά τους δε θα μπορεί να καλύψει την φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούν. Για δε τους παραγωγούς των μεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων που ανήκει η πλειοψηφία των αγροτών, η αύξηση θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική και εξοντωτική.
Από την άλλη, όπως επισημαίνει, η παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων και κατά συνέπεια η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή θα αυξηθούν, γεγονός που θα οδηγήσει στα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις της χώρας μας θα πληγούν ανεπανόρθωτα, δεδομένου ότι διακινούν προϊόντα αποκλειστικά με νόμιμο τρόπο. Για όλους τους παραπάνω λόγους ο κ. Κοντός καλεί τους παραλήπτες της επιστολής του να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να μην κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η σχετική διάταξη.
Προς μείωση ο ΦΠΑ
Την πρόταση που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν οκτώ μήνες περίπου από το βήμα της ΔΕΘ για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 24 σε 13% φαίνεται αν υιοθετεί τελικά η κυβέρνηση! Μετά λοιπόν την πρόσφατη σχετική δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου επίσης διαβεβαίωσε ότι o συγκεκριμένος ΦΠΑ θα πάει στο 13%, από 24% που ισχύει σήμερα, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά ελαφρύνσεις, στον αγροτικό τομέα, από τη συμφωνία για την αξιολόγηση και ότι το 85% με 90% των αγροτών θα έχουν επιστροφές φόρων.
Η απάντηση της Ν.Δ.
Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες αυτές η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή σε δήλωσή της σημείωσε τα εξής: «Σύμφωνα με διαρροές της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, υποσχέθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, από την 1η Ιουλίου 2017.  Εφόσον ισχύει, τον καλωσορίζουμε στην πρόταση της Ν.Δ. και του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπενθυμίζουμε στον κ. Τσακαλώτο ότι τη συγκεκριμένη μείωση έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οκτώ μήνες πριν, από το βήμα της ΔΕΘ, στη “Συμφωνία Αλήθειας” για τους Αγρότες. Περιλαμβάνεται, επίσης, στην πρόσφατη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρέψει άμεσα η Κυβέρνηση το 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία».
Η κ. Αραμπατζή εκφράζει την ελπίδα να είναι αξιόπιστη η δήλωση του Υπουργού και υπενθυμίζει επίσης ότι «την αύξηση του συγκεκριμένου φόρου επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εκτοξεύοντας το κόστος παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, σε συνδυασμό με τη φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή που του επιφύλαξε».