«Θυσία» στο πρωτογενές πλεόνασμα συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα

on .

EURO PSALIDI

• «Τρύπα» ενός δισ. ευρώ στην είσπραξη δημοσίων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων άνοιξε στο α' τετράμηνο του 2017.
Παρά την γενική υστέρηση εσόδων, όμως, τα  προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εμφανίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,735 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, επειδή δεν πληρώθηκαν συντάξεις και επιδόματα σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, που τα περίμεναν για να ζήσουν.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου δείχνουν υστέρηση 411 εκατ. ευρώ στα έσοδα αποκρατικοποιήσεων (εισπράχθηκαν 956 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1,367 δισ. ευρώ), υστέρηση 666 εκατ. ευρώ στα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά και υπέρβαση 284 εκατ. ευρώ στις επιστροφές φόρων από την ΑΑΔΕ (σε αντίθεση με τις πληρωμές των άλλων ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους που έχουν «παγώσει»). Έτσι, τα καθαρά έσοδα, μετά τις επιστροφές φόρου, είχαν υστέρηση 152 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, τα συνολικά έσοδα από φόρους (πριν τις επιστροφές φόρου) εμφανίζουν υπέρβαση 543 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων. Και αυτό γιατί οι στόχοι  είσπραξης των φόρων στο α' εξάμηνο είναι 50% χαμηλότεροι από εκείνους που έχουν τεθεί για το «βαρύ» β' εξάμηνο (δηλαδή 20 δισ. στο α' εξάμηνο έναντι 30 δισ. ευρώ στο β' εξάμηνο), κάτι που δείχνει πως τα μεγάλα βάρη θα πέσουν στους φορολογουμένους μετά τον Ιούλιο, όταν πληρώνουν παράλληλα και τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.