Προβληματική η είσπραξη εισφορών από τον ΕΦΚΑ

on .

EFKA TAMPELA

• Μπορεί η Κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα… ρέουν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμία και θα πιάσει τους στόχους για τα δημόσια έσοδα, ωστόσο μέχρι στιγμής η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ, που αφορά σε 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους μπλοκάκια και αγρότες, είναι κατώτερη των περιστάσεων! Κι αυτό γιατί  τον περασμένο Μάρτιο ανήλθε μόλις στο 56%, στο 60% τον Φεβρουάριο και στο 62,9% τον Ιανουάριο.
Έτσι, καταγράφεται συνεχής πτώση στα έσοδα από τις εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών μεταξύ Ιανουαρίου –Μαρτίου 2017.
Πιο συγκεκριμένα, το Μάρτιο, τα έσοδα τα οποία εισπράχθηκαν από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από εισφορές κύριας σύνταξης –υγειονομικής περίθαλψης ανήλθαν μόλις σε 140 εκατ. Ευρώ, έναντι μηνιαίου στόχου για 250 εκατ. ευρώ.
Η πτώση των εσόδων του υπερταμείου ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς αναμενόμενη, καθώς δεν υπάρχει κίνητρο για τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, προκειμένου να παραμείνουν εντός του συστήματος και να καταβάλουν έστω τις τρέχουσες εισφορές τους. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, η φθίνουσα πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, όταν θα αποσταλούν σε περίπου 250.000 αυτοαπασχολουμένους και οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης (7%) και εφάπαξ (4%).
Η πορεία των εσόδων, όπως σημειώνει η «Καθημερινή», αλλά και η «αδράνεια» στην οποία έχει περιπέσει ο ΕΦΚΑ σε σχέση με την απονομή νέων συντάξεων καθιστούν «μαγική εικόνα» την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο ταμείο, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Και αυτό, γιατί το πλεόνασμα στηρίζεται στην μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, που οφείλεται σε δύο λόγους. Στη μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις αγροτών, καθώς μειώνονται οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν την «προνοιακή σύνταξη» του ΟΓΑ και αυξάνονται όσοι λαμβάνουν μικρότερη βασική και μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη. Και βέβαια στη μη έκδοση και απονομή νέων συντάξεων, εξαιτίας σημαντικής καθυστέρησης στην έκδοση απαραίτητων εγκυκλίων.
* * *
Πάντως, η Διοίκηση του Οργανισμού υποστηρίζει με χθεσινή ανακοίνωσή της ότι «οι απαιτητές εισφορές από μη μισθωτούς ασφαλισμένους, κατά το Α' τρίμηνο 2017, ανέρχονται στα 750 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών έχουν εισπραχθεί 463 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 61,7%, το οποίο κινείται εντός του προϋπολογισμένου στόχου…».