Μικρή η «στροφή» νέων στο αγροτικό επάγγελμα

on .

AGROTHS TRAKTER1

• Παρά τις προσπάθειες να στραφούν νέοι στο γεωργικό επάγγελμα, στην Ήπειρο τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι κάτω του αναμενόμενου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το μικρό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα νέων αγροτών του ΕΣΠΑ, καθώς παρέμεινε αδιάθετο το μισό και πλέον διαθέσιμο κονδύλιο.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, υποβλήθηκαν περί τους 280-290 φάκελοι, ορισμένοι εκ των οποίων θα απορριφθούν λόγω ελλιπών μελετών.
Το ποσό που δεσμεύτηκε ανέρχεται σε 6,5 περίπου εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι επτά περίπου εκατομμύρια παραμένουν στα «ταμεία».
Προς το παρόν ο κίνδυνος να μεταφερθούν σε άλλες περιφέρειες, στις οποίες ο προϋπολογισμός εξαντλήθηκε από το μεγάλο ενδιαφέρον, έχει αποφευχθεί όπως διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης και μάλιστα εξασφαλίστηκε επιπλέον ποσοστό 10% για να καλυφθούν πρόσθετες ανάγκες που τυχόν προκύψουν από τη 2η πρόσκληση που θα γίνει όταν το κρίνει απαραίτητο το Υπουργείο.
Ήτοι συνολικά για την Ήπειρο το ποσό θα κυμανθεί περί τα 8 εκ. ευρώ με τον κ. Καχριμάνη να κάνει έκκληση στους νέους, ώστε να αξιοποιήσουν τη δεύτερη ευκαιρία που τους δίνεται.
Στα αρνητικά καταγράφεται επίσης και η αποτυχία που υπήρξε με την πρόσκληση του προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας, την οποία ο Περιφερειάρχης την απέδωσε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι η επαναπρόσκληση θα αφορά προστατευόμενες περιοχές.
Ένα θετικό νέο που προέκυψε από την ενημέρωση του Περιφερειάρχη, είναι η απόφαση των αρμοδίων υπουργείων να επιτρέψουν τη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων αγροτικών δρόμων με πλάτος 3,5 μέτρων, αντί των 6 που απαιτούνταν μέχρι τώρα, όριο που εξακολουθεί να ισχύει για τη διάνοιξη νέων δρόμων. Με την τροποποίηση αυτή, μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθούν περισσότερα έργα, αν και το συνολικό κονδύλιο για την Ήπειρο, ανέρχεται στα 2 εκ. ευρώ.