Πλήγμα για τους κτηνοτρόφους οι αθρόες εισαγωγές και η πτώση της κατανάλωσης

on .

GALA DOXEIO

• Αθρόες εισαγωγές τεράστιων ποσοτήτων αιγοπρόβειου γάλακτος και αθέμιτες πρακτικές ελληνοποιήσεων εις βάρος της εγχώριας παραγωγής και των Ελλήνων κτηνοτρόφων καταγγέλλουν εκπρόσωποι συλλογικών φορέων των κτηνοτρόφων της χώρας.
Το φαινόμενο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με αφορμή τη συστηματική και μεθοδευμένη μείωση των τιμών παραγωγού, εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών γάλακτος που δείχνουν πλέον ότι είναι ανεξέλεγκτες.
Το σημαντικό αυτό ζήτημα που προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην ελληνική κτηνοτροφία, υπονομεύοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, επαναφέρει ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς.

Αδικαιολόγητη ολιγωρία
Αφού επισημαίνει την αδικαιολόγητη ολιγωρία, τη χαλάρωση των ελέγχων, την αναποτελεσματικότητα και την έλλειψη σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης για την πάταξη των παράνομων αυτών δράσεων, επικαιροποιεί και προτείνει συγκεκριμένες δραστικές λύσεις του χρόνιου αυτού προβλήματος. Η αυστηροποίηση των ποινών, η καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμός των ελέγχων στο πλαίσιο της λειτουργίας ενός ενιαίου και όχι πολυκερματισμένου μηχανισμού, είναι μερικά από τα μέτρα που προτείνει.

Και στην περιοχή μας
Ήδη σε μειώσεις τιμών παραγωγού προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος», ενώ όπως εκτιμούν κτηνοτρόφοι έπεται και συνέχεια.  Οι νέες τιμές του γάλακτος διαμορφώνονται ανάλογα με τις ποσότητες που δίνει ο παραγωγός ως εξής:
- Από τα 2.001 έως 5.000 κιλά η τιμή του πρόβειου γάλακτος διαμορφώνεται στα 0,78 ευρώ και για το γίδινο γάλα στα 0,48 ευρώ.
- Από 5.001 έως 20.000 κιλά η τιμή ανέρχεται στα 0,88 ευρώ και 0,52 ευρώ αντίστοιχα.
- Η υψηλότερη τιμή ανέρχεται στα 0,96 ευρώ του πρόβειου γάλακτος όταν οι ποσότητες ξεπεράσουν τα 100.001 κιλά και για το γίδινο γάλα φθάνει τα 0,58 ευρώ το κιλό.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η μείωση της τιμής ανέρχεται στα 0,02 λεπτά του ευρώ ενώ οι παραγωγοί ισχυρίζονται ότι οι τιμές μειώθηκαν ως 0,07 λεπτά του ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Πτώση κατανάλωσης
Η πτώση της κατανάλωσης είναι η βασική αιτία της μείωση στην τιμή του παραγωγού.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Nielsen, οι πωλήσεις γάλακτος εμφανίζουν πτώση 15,8% και σε αξία αποτιμώνται σε 15 εκατ. ευρώ και σε όγκο η πτώση «αγγίζει» το 13% στο πρώτο τρίμηνο του 2017.
Πάντως οι παραγωγοί που φοβούνται ότι θα εκτιναχθούν οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος εστιάζουν την προσοχή τους στη μείωση των τιμών, ευελπιστώντας ότι δεν θα συρρικνωθούν περαιτέρω διότι τόσο οι εισαγωγές γάλακτος όσο και η συνεχείς μειώσεις στις τιμές θα πλήξουν καίρια τον πρωτογενή τομέα.
Ωστόσο φαίνεται να προτιμούν κάποιες μειώσεις στις τιμές παρά να αρχίσουν οι εισαγωγές γάλακτος μιας και αυτό θα ανάγκαζε πολλούς παραγωγούς να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους.

Συνεχής μείωση
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο αριθμός των αιγοπροβατοτρόφων μειώθηκε σε 83.000 τα τελευταία επτά χρόνια ενώ πριν την κρίση ο αριθμός τους ήταν στις 125.000.
Οι εκμεταλλεύσεις αγελαδινού γάλακτος μειώθηκε στις 2000 μονάδες από 7.000 που ήταν πριν η χώρα εισέλθει στην εποχή των Μνημονίων.
Οι εισαγωγές σε κρέας και σε γάλα ανέρχονται στο 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση όταν η αξία των εισαγωγών σε καύσιμα ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ.