Κίνημα Δημάρχων για εφαρμογή αναλογικών διοδίων στην Εγνατία

on .

DIODIA 2

• Μετά τους Περιφερειάρχες Ηπείρου και Βόρειας Ελλάδος, στο «πόδι» βρίσκονται και οι δήμαρχοι για την κατασκευή των 30 νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία οδό.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα συνάντηση δημάρχων και εκπροσώπων δήμων που επηρεάζονται από τα διόδια, στην οποία τον Δήμο Ιωαννιτών εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης, ενώ δήλωση για το ίδιο θέμα έκανε και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, δήμαρχος Ηγουμενίτσας  Γιάννης Λώλος.
Κοινή συνισταμένη όλων είναι το αίτημα για άμεση εφαρμογή αναλογικού συστήματος, με την επόμενη κίνηση να είναι η επιδίωξη συνάντησης των Προέδρων των ΠΕΔ Μακεδονίας, Θράκης και Ηπείρου με τον αρμόδιο Υπουργό, προκειμένου να ασκηθεί πολιτική πίεση για εφαρμογή αναλογικών διοδίων. Οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποί τους που συνεδρίασαν στην Καβάλα, δήλωσαν ότι θα κάνουν κοινό μέτωπο για να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να αποτραπεί η κατασκευή των νέων σταθμών.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου
Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου Γιάννης Λώλος, στη δήλωσή του υπογραμμίζει ότι «οι υφιστάμενοι αλλά και οι νέοι μετωπικοί σταθμοί διοδίων, αυξάνουν σημαντικά το κόστος μετακίνησης των κατοίκων και των επισκεπτών της Ηπείρου, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο, τους μεγάλους οδικούς άξονες αλλά και την περιοχή μας σε υποβάθμιση».  Ο κ. Λώλος συνεχίζοντας ζητά όπως για την Εγνατία και την Ιόνια οδό να εφαρμοστεί άμεσα το αναλογικό σύστημα με μειωμένες τιμές. Χαιρετίζει κατ΄ αρχήν τη δήλωση του Υπουργού  Υποδομών κ. Σπίρτζη, για τη θέσπιση αναλογικών διοδίων, αλλά στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν αυτά «εδώ και τώρα» να εφαρμοστεί η πρόταση του Περιφερειάρχη για την άμεση μείωση των διοδίων στο ένα ευρώ. «Θεωρούμε δε παράλογο το γεγονός ότι σήμερα κατασκευάζονται μετωπικοί σταθμοί διοδίων, ενώ με την εφαρμογή του αναλογικού συστήματος, θα πρέπει αυτοί να καταργηθούν», επισημαίνει επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, σε χθεσινές του δηλώσεις έκανε λόγο για «παραλογισμό σε ό, τι αφορά το κόστος διέλευσης από τα διόδια στην Εγνατία», προσθέτοντας πώς η Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού πρέπει να πιέσει συντονισμένα κι αυτή προκειμένου να υπάρξει ένας εξορθολογισμός.