Σημαντικά αυξημένα τα ποσά που θα καταβάλουν οι «φορολογούμενοι»

on .

FOROI

• «Τσουρουφλίζουν» κυριολεκτικά τα πρώτα εκκαθαριστικά της Εφορίας, καθώς με το νέο σύστημα υπολογισμού των φορολογικών επιβαρύνσεων  εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων καλούνται να καταβάλουν σημαντικά αυξημένα ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο «Πρωινός Λόγος», επαγγελματίες, αλλά και αγρότες των Ιωαννίνων, καλούνται σε πολλές περιπτώσεις να καταβάλλουν φόρο ακόμη και μεγαλύτερο των καθαρών τους εσόδων! Επόμενο είναι όλοι αυτοί να βρίσκονται σήμερα σε πλήρη αδιέξοδο και να κάνουν σκέψεις ακόμη και για αλλαγή επαγγέλματος, καθώς είναι φανερό ότι, ακόμη και αν καταφέρουν να εξοφλήσουν την εφορία,  δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα επόμενα φορολογικά (ΕΝΦΙΑ) και ασφαλιστικά «κτυπήματα» που έχει σχεδιάσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙ­ΖΑ- ΑΝΕΛ.

Ωφελημένοι οι πολιτικοί!
Οι πλέον ωφελημένοι από την εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος είναι οι πολιτικοί (υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, πολιτευτές κ.λπ.) για τους οποίους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης μειώνεται έως 1.999 ευρώ και ταυτόχρονα προβλέπεται για πρώτη φορά έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα ολόκληρης της δαπάνης που καταβάλλουν για την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων στα οποία ανήκουν και τυχόν άλλων συναδέλφων τους! Κι όλα αυτά – όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ ο «Ελεύθερος Τύπος»- τίθενται σε ισχύ τη στιγμή που ένα πολύ μεγάλο μέρος των εισοδημάτων των βουλευτών απαλλάσσεται ήδη εδώ και πολλά χρόνια από το φόρο εισοδήματος.

Οι νέες διατάξεις
Φέτος, κατά την ηλεκτρονική υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων για τη φορολογία των εισοδημάτων του έτους 2016, έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 112 του «μνημονιακού» (ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) νόμου 4387/2016, με τις οποίες, μεταξύ άλλων,  επήλθαν   ριζικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των φορολογικών επιβαρύνσεων στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η καθιέρωση νέας κλίμακας υπολογισμού του φόρου εισοδήματος ίδιας για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες. Τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και τα καθαρά κέρδη από ατομικές επιχειρήσεις παύουν να φορολογούνται ξεχωριστά με διαφορετικές κλίμακες, αλλά φορολογούνται πλέον με μια ενιαία κλίμακα, αφού προηγουμένως αθροιστούν.
Στη νέα αυτή κλίμακα, ο κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται στο 22% και επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος 20.000 ευρώ. Πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος 20.000 ευρώ και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής φόρου 29%, ενώ πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 37%. Για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής φόρου 45%.
Η ίδια κλίμακα  εφαρμόζεται και για τον υπολογισμό του φόρου στα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες.   Τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς παιδιά και με 1 ή 2 παιδιά μειώνονται από τα 9.545 ευρώ στα 8.636-9.090 ευρώ.  Οι συντελεστές φορολόγησης των μισθών και των συντάξεων που υπερβαίνουν ετησίως τις 20.000 ευρώ αυξάνονται:
- από 22% σε 29% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 20.001 έως τα 25.000 ευρώ,
- από 32% σε 37% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 30.001 έως τα 40.000 ευρώ,
- από 32% σε 45% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 40.001 έως τα 42.000 ευρώ,
- από 42% σε 45% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 42.000 ευρώ.