Ξεκίνησε «πόλεμος» για τη διακίνηση χύμα τσίπουρου

on .

TSIPOYRO POTHRIA

• Δύο περίπου μήνες πριν τον τρύγο, επαναφέρεται στην επικαιρότητα το θέμα της απόσταξης και εμπορίας τσίπουρου μέσω των γνωστών «διήμερων».
 Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών, ζητά την άμεση και πλήρη απαγόρευση της εμπορικής διάθεσης χύμα αποσταγμάτων  των «διημέρων». Αντί αυτού προτείνει  οι αμπελουργοί να βγάλουν  άδεια ποτοποιού – αποσταγματοποιού, ώστε να κάνουν εμπορία με όρους υγιούς ανταγωνισμού.  Ο Σύνδεσμος διαχωρίζει όσους κάνουν απόσταξη για οικογενειακή κατανάλωση, που όμως θα πρέπει να γίνεται με βάση το αμπελουργικό μητρώο του κάθε παραγωγού.  
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην διαφορετική φορολογική μεταχείριση που έχουν οι αμπελουργοί με τα «διήμερα» σε σχέση με τους νόμιμους εμφιαλωτές. Συγκεκριμένα όπως γράφει το Analyst.gr,  υπάρχει χαώδης διαφορά, καθώς στους αμπελουργούς επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 0,59 ανά λίτρο ποτού, ενώ στον κάθε νόμιμο παραγωγό και εμφιαλωτή 5,10 Ευρώ ανά λίτρο ποτού, γεγονός που ενισχύει το λαθρεμπόριο, που κάνει θραύση.
Να μειωθεί η φορολογία
 Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών, ζητά σταδιακή  μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Αλκοολούχων Ποτών στα επίπεδα του μέσου όρου που ισχύει στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτή η απλή και καθαρή λύση, θα κλείσει όλα τα «παράθυρα» που χρησιμοποιούν εδώ και δύο δεκαετίες οι λαθρέμποροι αποσταγμάτων θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την δημόσια υγεία. Θα αχρηστέψει το «κίνητρο» του παράνομου πλουτισμού και θα προσφέρει στα δημόσια ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ περισσότερα από όσα εισπράττει σήμερα, παρά την απόλυτα αναγκαία μείωση του Ελληνικού, υψηλότερου στην  Ευρώπη, Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών», υποστηρίζει.
Πλήγμα για τις εξαγωγές
Σύμφωνα πάντως με την ίδια ιστοσελίδα, η Ελλάδα, ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο:
(α) με την συζητούμενη, πολύ σοβαρή παρέμβαση στον τομέα των Γεωγραφικών ενδείξεων (το 70% της Ελληνικής παραγωγής έχει Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο),
(β) με την υπό εξέταση δυνατότητα εμφιάλωσης αποσταγμάτων με Γεωγραφική Ένδειξη και εκτός της συγκεκριμένης γεωγραφικής ζώνης από την οποία προέρχονται - γεγονός που επιφέρει καίριο πλήγμα στις Ελληνικές εξαγωγές αποσταγμάτων, και
(γ) με την εκκρεμότητα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το απείρου κάλλους «καθεστώς» φορολογίας των «αμπελουργών», δηλαδή κυρίως των λαθρεμπόρων που θησαυρίζουν με νοθευμένα και επικίνδυνα αποστάγματα που κανείς δεν γνωρίζει την προέλευση τους.
«Συνεπώς- σημειώνεται στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης-  είναι πια καιρός να βάλουμε μόνοι μας τάξη σε ένα σημαντικό κλάδο 223 μονάδων παραγωγής, το 80% των οποίων αποτελείται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις διάσπαρτες σε ολόκληρη την Ελλάδα».
Συνεχίζονται οι κατασχέσεις
Η διακίνηση λαθραίου τσίπουρου έχει μπει πάντως στο «μάτι» των διωκτικών αρχών. Κατά την διάρκεια του 2016, στο πλαίσιο των τελωνειακών ελέγχων κατασχέθηκαν 250.000 λίτρα λαθραίου «τσίπουρου», ενώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους 2017 έχουν ήδη κατασχεθεί 120.000 λίτρα. Μπροστά όμως στα πολλά εκατομμύρια λίτρων λαθραίων αποσταγμάτων, οι προσπάθειες των διωκτικών αρχών αποτελούν μια απλή σταγόνα στον ωκεανό του λαθρεμπορίου των διαφόρων αποσταγμάτων, επισημαίνει το analyst. Gr.