Να πώς μπορούν με απλές διαδικασίες να πάρουν άδεια εργασίας αλλοδαποί

on .

 

• Τη διαδικασία για το πώς μπορούν να προσλάβουν για εργασία αλλοδαπούς τρίτων χωρών, που παράτυπα διαμένουν στη χώρα μας, για κάλυψη αναγκών στον πρωτογενή τομέα, ανακοίνωσε χθες η Περιφέρεια Ηπείρου.
Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή μας βρίσκονται αρκετοί που από χρόνια έχουν έλθει από την γειτονική Αλβανία και εργάζονται παράτυπα κυρίως ως βοσκοί, γι’ αυτό και συχνά συλλαμβάνονται από την Αστυνομία και οδηγούνται, μαζί με τους εργοδότες τους, στα Δικαστήρια.
Είναι ευκαιρία 
Είναι ευκαιρία λοιπόν τώρα όσοι απασχολούν αλλοδαπούς να φροντίσουν την έκδοση άδειας εργασίας τους, αρχικά για ένα εξάμηνο, που όμως στη συνέχεια μπορεί να ανανεωθεί με τη διαδικασία που προβλέπεται.
Μεταξύ άλλων, η χθεσινή ανακοί­­­νωση της Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρει ότι: η Κ.Υ.Α. με αριθμό 4872/105/13-02-2017 καθόρισε τον ανώτατο αριθμό αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2017 και 2018.
Oι εν λόγω άδειες εκδίδονται στα πλαίσια του νόμου 4384/2016 (άρθρο 58), ο οποίος μεταξύ άλλων, προβλέπει την κάλυψη κενών θέσεων για εξαρτημένη και εποχική εργασία στην αγροτική οικονομία (εργάτες γης, βοσκοί, μελισσοκόμοι) με σκοπό την εξυπηρέτηση επειγουσών αναγκών της αγροτικής οικονομίας και  που δεν έχουν πληρωθεί με την διαδικασία της μετάκλησης.
Το εργόσημο
Οι παραπάνω πολίτες ασφαλίζονται στον Ο.Γ.Α. με εργόσημο σύμφωνα με τα ισχύοντα για τις περιπτώσεις αυτές.
Τα εργόσημα διατίθενται στον εργοδότη από τις τράπεζες και συνεργαζόμενους φορείς με τον Φ.Κ.Α. (Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης). Τα εργόσημα μεταβιβάζονται ονομαστικώς από τον εργοδότη στους εργαζόμενους ως καταβολή για την αμοιβή της εργασίας και στη συνέχεια εξοφλούνται από τους φορείς διαθέσεως με καταβολή του αντίστοιχου ποσού αφού παρακρατηθούν οι αναλογούσες εισφορές (ποσοστό 10% επί της αξίας των καταβαλλομένων αμοιβών).
Δεν μπορούν να ασφαλιστούν στον Ο.Γ.Α. με εργόσημο όσοι  απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έχουν μορφή Α.Ε. Ε.Π.Ε ή Ο.Ε. όσοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις ενσταυλισμένου τύπου (βουστάσια, πτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων) καθώς και οι αλιεργάτες της παράκτιας και μέσης αλιείας των οποίων οι θέσεις καλύπτονται με την διαδικασία της μετάκλησης και ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α. (ΑΠΔ).
Η εξαργύρωση του εργοσήμου γίνεται απαραίτητα εντός του χρόνου ισχύος του από τον εργαζόμενο.
Οι πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι είναι κάτοχοι άδειας εργασίας προκειμένου να εγγραφούν στον Ο.Γ.Α. θα πρέπει να προσκομίσουν:
Το διαβατήριο, Αντίγραφο βεβαίωσης  ΑΜΚΑ, Βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ., Βεβαίωση Αναβολής Απομάκρυνσης, Την άδεια εργασίας, Φωτοαντίγραφο σύμβασης εργασίας, Φωτοαντίγραφο των εργοσήμων, ανεξαρτήτως χρηματικού ποσού εξαργύρωσης. 
Στη συνέχεια ο ανταποκριτής του Ο.Γ.Α. προβαίνει στην συμπλήρωση του δελτίου απογραφής-αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας που υπάρχει στην εφαρμογή των ανταποκριτών.
Ο εργοδότης
Ο εργοδότης που επιθυμεί να προσλάβει προσωπικό με βάση  τα παραπάνω:
• Καταθέτει αίτηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Τμήμα Αλλοδαπών) του τόπου διαμονής του με τα δικαιολογητικά που προβλέπονται (αριθμός εργατών, ιθαγένεια, ειδικότητα, χρονικό διάστημα απασχόλησης κ.λ.π.)
•Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκδίδει την πράξη έγκρισης για την κατ’ εξαίρεση  απασχόληση του παράτυπα διαμένοντα στην χώρα μας πολίτη τρίτων χωρών, την οποία στη συνέχεια αποστέλλει στην αρμόδια αστυνομική αρχή από την οποία και εκδίδεται βεβαίωση αναβολής απομάκρυνσης, εφόσον δεν συντρέχει λόγος δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
• Στην συνέχεια υποβάλλεται αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας για χορήγηση άδειας εργασίας. Η εν λόγω  άδεια κοινοποιείται στον Ο.Γ.Α. και στην Επιθεώρηση Εργασίας. Έχει διάρκεια ισχύος έξι (6) μήνες, χρόνος ίσος με τον χρόνο αναβολής της απομάκρυνσης και στην συνέχεια ανανεώνεται με την διαδικασία που προβλέπεται.