Ο εξωδικαστικός «ανάσα» για τους οφειλέτες του Δημοσίου

on .

KOMPIOYTERA LEFTA

• «Ανάσα» σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου αναμένεται να δώσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός μέσω της δυνατότητας που παρέχει για ρυθμίσεις χρεών από 36 έως και 120 δόσεις. Η αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων κάνει πρεμιέρα σήμερα!
Στο μεταξύ, με εγκύκλιό της για τη συμμετοχή του Δημοσίου ως  πιστωτή  στη  διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει ποιες οφειλές μπορούν να ενταχθούν, τη ρύθμισή τους σε δόσεις, την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, αλλά και πότε χάνουν τη ρύθμιση οι οφειλέτες που θα ενταχθούν.
Μέχρι 120 δόσεις
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, για βεβαιωμένα χρέη έως 3.000 ευρώ προς το Δημόσιο προβλέπεται ότι η αποπληρωμή τους (και των προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής) γίνεται τμηματικά σε 36 μηνιαίες δόσεις κατ' ανώτατο όριο. Η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται σε 50 ευρώ και δεν υφίσταται δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.
Για βασικές οφειλές άνω των 3.000 και έως 20.000 ευρώ ορίζεται πως η αποπληρωμή αυτών και των επ' αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, γίνεται τμηματικά σε 120 μηνιαίες δόσεις κατ' ανώτατο όριο. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 50 ευρώ και δεν υφίσταται δυνατότητα διαγραφής της βασικής οφειλής.
Διαγραφή οφειλών
Εάν στη σύμβαση αναδιάρθρωσης προβλέπεται διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο, αυτή, σύμφωνα με την εγκύκλιο, γίνεται κατά σειρά παλαιότητας, από την παλαιότερη οφειλή προς τη νεότερη, με κριτήριο το πότε δημιουργήθηκαν και βεβαιώθηκαν και όχι με βάση τον χρόνο λήξης της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυτής, είτε η καταβολή γίνεται εφάπαξ, είτε σε δόσεις.
Η διαγραφή των οφειλών τελεί υπό τον όρο της ολοσχερούς αποπληρωμής των ρυθμιζόμενων οφειλών προς κάθε πιστωτή και της μη απώλειας, ακύρωσης ή ανατροπής της σύμβασης αναδιάρθρωσης.
Ικανότητα αποπληρωμής
Ως έσοδα για την ικανότητα αποπληρωμής, προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, λαμβάνονται υπόψη μόνο τα πραγματικά εισοδήματα φορολογητέα ή μη, όπως κέρδη από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, της πιο κερδοφόρας χρήσης της τελευταίας τριετίας πριν από την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, μισθοί, ενοίκια, τόκοι και άλλα. Δεν λαμβάνονται υπόψη τα τεκμαρτά εισοδήματα, όπως εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση ακινήτων, τεκμήρια διαβίωσης και άλλα.
Στις περιπτώσεις συμμετοχής του Δημοσίου, ως πιστωτή, στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, ο εκπρόσωπός του υπερψηφίζει ορισμένη πρόταση οφειλέτη, ή αντιπρόταση πιστωτή, για αναδιάρθρωση οφειλών που τίθεται σε ψηφοφορία.
Με βάση την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, δεν επιτρέπεται η παροχή περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο και η ικανοποίηση απαιτήσεων του Δημοσίου με άλλα ανταλλάγματα (π.χ. σπίτια) αντί για χρήματα.
Αναστολή μέτρων είσπραξης
Αναστολή μέτρων είσπραξης σε βάρος οφειλετών προβλέπεται στις εξής περιπτώσεις:
- Λόγω υποβολής αίτησης στον εξωδικαστικό. Από την ημερομηνία που ο συντονιστής της διαδικασίας ενημερώσει την αρμόδια εφορία ή τελωνείο ότι ο οφειλέτης έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, αναστέλλονται αυτοδικαίως όλα τα μέτρα είσπραξης. Απαγορεύεται επίσης και η λήψη οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού μέτρου.
Η αναστολή ισχύει κατ' αρχήν για χρονικό διάστημα έως 70 ημερών και δύναται να παραταθεί για χρονικό διάστημα έως 4 επιπλέον μηνών, κατόπιν έκδοσης σχετικής δικαστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της έδρας του οφειλέτη.
- Λόγω υποβολής αίτησης δικαστικής επικύρωσης της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών. Από την κατάθεση της αίτησης στο αρμόδιο δικαστήριο, αναστέλλονται αυτοδίκαια τα μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης, κατά του αιτούντα οφειλέτη.
Πότε χάνεται η ρύθμιση
Αυτοδίκαιη ανατροπή της σύμβασης επέρχεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης μαζί με τους αναλογούντες τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, εάν ο οφειλέτης:
α) δεν καταβάλει δόσεις της σύμβασης αναδιάρθρωσης ή καταβάλει μερικώς δόσεις προς τη Φορολογική Διοίκηση.
β) δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, εφόσον υπέχει σχετική υποχρέωση, καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης, το αργότερο εντός 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας υποβολής τους.
γ) παραλείψει να εξοφλήσει ή να τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο, με αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής, τις οφειλές του προς το Δημόσιο ή υπέρ τρίτων, που εισπράττονται από τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες βεβαιώθηκαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2016 εντός 90 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος.