Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

on .

EKSOIKONOMW KAT OIKON

• Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η ενεργοποίηση του δεύτερου ενδιάμεσου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», όπως προκύπτει από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, και ο αναπλ. Υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «οι νέοι εθνικοί πόροι που θα διατεθούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχονται σε περίπου 61 εκατ.  ευρώ και θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση περισσότερων από 6.000 ωφελούμενων».
Στόχος  του νέου προγράμματος - «γέφυρα» είναι η κάλυψη επιπλέον αιτήσεων από αυτές  που είχαν υποβληθεί το 2014 στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», αλλά δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν λόγω της ανεπάρκειας τότε των σχετικών κονδυλίων.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ενδιάμεσο  πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016, με την εξασφάλιση 75 εκατ. ευρώ κάλυψε πάνω από 8.500 ωφελούμενους.
Πάντως πριν ένα μήνα ο Υπουργός Περιβάλλοντος είχε προαναγγείλει εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι την μεγαλύτερη επιδότηση που θα φτάνει το 70% θα λαμβάνουν οι ασθενέστεροι, δηλαδή ατομικά εισοδήματα 10.000 και οικογενειακά 20.000 ευρώ.
Το σχέδιο, έλεγε ο κ. Σταθάκης, προβλέπει διακύμανση της επιδότησης με το κατώτατο όριο να διαμορφώνεται σε 25% για ατομικό εισόδημα από 30.000 έως 35.000 ευρώ και οικογενειακό από 40.000 έως 45.000 ευρώ.
Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως τα εισοδηματικά κριτήρια ούτε η σχετική διαδικασία.
Εκτός από τους πολίτες, με μεγάλη αγωνία περιμένει το εν λόγω πρόγραμμα και ο τομέας των κατασκευών, με την ελπίδα ότι θα συμβάλλει στην αναθέρμανση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον κλάδο.