Οι φορολογούμενοι εξάντλησαν όλα τα όρια των αντοχών τους!

on .

XRHMATA FOROLOGIA

• Μπορεί ένας στους τρεις να αδυνατεί να πληρώσει φόρους, να… αγκομαχά να τα βγάλει πέρα με τις βασικές οικονομικές υποχρεώσεις του, κι όμως η Κυβέρνηση εξακολουθεί να επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με «χαράτσια» , ενώ την ίδια στιγμή το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώνεται όλο και πιο πολύ!
Πάντως στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι για επίτευξη των στόχων στα έσοδα, όπως δήλωσε χθες και η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
«Τρύπα» στα έσοδα
Την ίδια ώρα πάντως, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στο σκέλος των εσόδων, παρά το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφανίζεται, λόγω όμως στην υπερσυγκράτηση δαπανών.
Η αδυναμία των φορολογουμένων καταγράφεται και στο αναλυτικό δελτίο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017, αφού στα έσοδα του επταμήνου παρουσιάζεται απόκλιση κατά 682 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο για τον Ιούλιο η υστέρηση ήταν της τάξης των 756 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα υπήρξε μεγάλη απόκλιση 376 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών  προσώπων τον Ιούλιο, δείγμα ότι οι φορολογούμενοι έχουν εξαντλήσει τα όρια των αντοχών τους.
Τα προβλήματα παρά τις αυξήσεις φόρων από 1.1.2017 συνεχίζονται στα έσοδα από τα καύσιμα καθώς καταγράφεται υστέρηση 23 εκατ. ευρώ στον ΦΠΑ πετρελαιοειδών. «Τρύπα» 24 εκατ. ευρώ καταγράφεται στον ΦΠΑ καπνού.
Φορολογική κόπωση…
Φορολογική «κόπωση» των πολιτών λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητάς τους, εσωτερική στάση πληρωμών του κράτους και έσοδα από κατασχέσεις συνθέτουν την εικόνα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας.
Κατά τον κ. Σταϊκούρα «η εικόνα, σε πολλές επιμέρους κατηγορίες φορολογικών εσόδων, είναι εξαιρετικά ανησυχητική το μήνα Ιούλιο. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο οποίος διαμορφώθηκε περίπου 400.000.000 ευρώ κάτω από τον στόχο.
 »Επίσης, στο σκέλος των δαπανών, η Κυβέρνηση επιβάλλει “αυστηρή δίαιτα” σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η κοινωνική προστασία, οι δαπάνες περίθαλψης και οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων. Οι πομφόλυγες για δήθεν κοινωνική ευαισθησία έχουν “πάει προ πολλού περίπατο”».
 «Δεν είμαστε φοροφυγάδες…»
Την σημερινή δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες φορολογούμενοι περιγράφει γλαφυρά σε άρθρο του με τίτλο «Δεν είμαστε φοροφυγάδες. Απλά δεν έχουμε άλλα», ο Βασίλης Στεφανακίδης στο protothema.gr, αναφέροντας χαρακτηριστικά  σ’ ένα σημείο ότι «η φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί προ πολλού και όσους νέους φόρους κι αν επιβάλλει η κυβέρνηση, οι στόχοι της θα πέφτουν συνεχώς έξω και απλά θα φουσκώνουν τα ΑΦΜ των Ελλήνων με φόρους που δεν θα εισπραχθούν ποτέ. Κι έρχεται τις επόμενες μέρες να προστεθεί και ο ΕΝΦΙΑ.
»Εκεί όμως που έχουν φθάσει τα πράγματα, θα αυξάνεται συνεχώς η εφευρετικότητα των φορολογουμένων, στη φοροαποφυγή, ακόμα και των μέχρι τώρα νομοταγών και συνεπών. Γιατί, όταν το κράτος απαιτεί να εισπράττει με πολλαπλούς φόρους και ασφαλιστικές εισφορές σχεδόν το 70% του εισοδήματος και σου αφήνει να ζήσεις με το 30%, είναι δεδομένο να υπερισχύσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
»Κι όσο τα παχιά λόγια, για ανάπτυξη, επενδύσεις, έξοδο στις αγορές και αριστερό success story, δεν αγγίζουν άμεσα τα ΑΦΜ μας, τόσο η απογοήτευση θα διογκώνεται όπως και η έχθρα για το κράτος και γι αυτούς που το διαφεντεύουν…».