Ξεπουλούν ακόμη και κειμήλια και λίρες για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ

on .

AKINHTO

• Στη διάθεση περίπου επτά εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων τέθηκαν από την Κυριακή τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με τον συνολικό λογαριασμό να φτάνει τα 3,153 δισ. ευρώ!
Ο εισπρακτικός στόχος παραμένει και φέτος στα 2,65 δισ. ευρώ, ενώ η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ
«Λύτρα» και όχι φόρο χαρακτηρίζει τον ΕΝΦΙΑ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), σε ανακοίνωσή της. Όπως τονίζει, «το πραγματικό ποσό που θα χρεωθούν για να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, θα είναι τα 3,2 δισ. ευρώ της αρχικής βεβαίωσης, και όχι τα 2,65 δισ. που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν άμεσα, αφού ακόμη και όσοι αδυνατούν σήμερα να πληρώσουν, θα αναγκαστούν σε βάθος χρόνου να τα πληρώσουν τελικά οι ίδιοι ή τα παιδιά τους».
Την ίδια ώρα καταπέλτης ήταν ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, ο οποίος με δηλώσεις του στον Real FM ανέφερε ότι «η προσωπική μου εμπειρία είναι δραματική. Το τι κάνει ο κόσμος για να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, το τι ξεπουλάει, από οικογενειακά κειμήλια, λίρες, κοσμήματα, στις αγορές χρυσού, στα καταστήματα γύρω-γύρω».
Και συμπλήρωσε: «Το θέμα είναι ότι αυτό δεν μπορεί να πάει άλλο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν μπορεί αυτή η αφαίμαξη να συνεχιστεί, είναι πέρα από τις δυνάμεις και πέρα από κάθε λογική. Θα πρέπει ο ΕΝΦΙΑ να μειωθεί ουσιωδώς».
Κριτική από Αντιπολίτευση
- Κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγορεί πως λέει ψέματα στους πολίτες, με αφορμή τον ΕΝΦΙΑ, ασκεί ο Βασίλης Κικίλιας. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ τονίζει πως «από σήμερα οι εξαντλημένοι από τους φόρους συμπολίτες μας, καλούνται να πληρώσουν άλλα 3,1 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ»!
- «Με τον ΕΝΦΙΑ αναδείχθηκε η μεγαλύτερη πολιτική απάτη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και η αποκάλυψη του τι πραγματικά πρεσβεύουν» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ, χαρακτηρίζοντας την στάση που είχε τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ως προπέτασμα καπνού για την κατάληψη της εξουσίας.
«Η δέσμευση για την άμεση κατάργησή του και οι προτροπές στους πολίτες να μην τον πληρώνουν ήταν επίδειξη ψευτομαγκιάς», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η εκκαθάριση
Η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 11.700 φορολογούμενοι έχασαν  την έκπτωση 50% στο φόρο που δικαιούνταν πέρυσι. Και αυτό γιατί το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους βρέθηκε πάνω από το εισοδηματικό όριο που έχει τεθεί για την χορήγηση της έκπτωσης. Αυτό συνέβη γιατί η ΑΑΔΕ  συνυπολόγισε και φέτος  στα εισοδήματα των ιδιοκτητών ακινήτων και έκτακτα έσοδα όπως αποζημιώσεις απολύσεων ή ποσά κοινωνικών παροχών ενώ σε πολλές περιπτώσεις ανατρεπτικός ήταν ο ρόλος των τεκμηρίων που ανέβασαν το συνολικό ετήσιο εισόδημα.
Από το συνολικό ποσό των 3,153 δισ. ευρώ του φετινού ΕΝΦΙΑ, ποσό 2,6 δισ. ευρώ αφορά στον κύριο φόρο και 629 εκατ. ευρώ στον συμπληρωματικό ο οποίος βαραίνει περίπου 500.000 ιδιοκτητών ακινήτων. Τα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο μοιράζονται 6.297.453 φυσικά πρόσωπα τα οποία καλούνται να σηκώσουν ένα βάρος 2,7 δισ. ευρώ και 50.900 νομικά πρόσωπα με συνολικά βεβαιωμένο φόρο ύψους 448,997 εκατ. ευρώ. Με βάση τις δηλώσεις Ε9, τα φυσικά πρόσωπα εμφανίζονται να έχουν δικαιώματα σε 17.828.955 ακίνητα και σε 15.325.860 γήπεδα (σύνολο δικαιωμάτων 33.154.815) ενώ τα νομικά πρόσωπα έχουν δικαιώματα σε 454.981 ακίνητα και 180.213 γήπεδα.