Σημαντικό «εργαλείο» η ρύθμιση 100 δόσεων για χρέη προς Δήμους

on .

ANTIDHMARXOS

• Την τακτική της «μηδενικής ανοχής» θα συνεχίσει να ακολουθεί ο Δήμος Ιωαννιτών προς τους συστηματικούς κακοπληρωτές, όπως τόνισε χθες ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή ενημέρωση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων που «τρέχει» για δημοτικά χρέη.
Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο Δήμος έχει προβεί σε μπλοκάρισμα ΑΦΜ αλλά ακόμα και εξώσεις από Δημοτικά ακίνητα όσων συνειδητά δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους. «Με την τακτική μας αυτή ήδη αρκετοί έχουν έρθει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με αποτέλεσμα ενώ πριν τρία χρόνια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου να έφταναν τα 48 εκ. ευρώ σήμερα είναι 40 και μέσω της τελευταίας ρύθμισης θα μειωθούν ακόμα περισσότερο», σημείωσε.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος μίλησε για ένα «εργαλείο» που έχει στα χέρια του ο Δήμος, προκειμένου να καταφέρει να εισπράξει παλιές και νέες οφειλές, κυρίως από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δημιουργήσει αρκετά μεγάλα χρέη προς το Δήμο.
ΔΕΥΑΙ και POS
Ο κ. Γιωτίτσας στάθηκε επίσης και στη δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών μεταξύ Δήμων και ΔΕΥΑ που δίνει ο νέος νόμος για τις 100 δόσεις. «Βρισκόμαστε στη φάση καταγραφής των χρεών του Δήμου προς της ΔΕΥΑΙ προκειμένου να γίνει ο συμψηφισμός αυτός ο οποίος απαιτεί και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου», είπε ο κ. Γιωτίτσας.
Τέλος ανακοίνωσε πως οι υπηρεσίες του Δήμου θα προμηθευτούν σύντομα μηχανήματα POS ώστε οι δημότες να μπορούν να συναλλάσσονται με αυτές και μέσω καρτών, ενώ συνέστησε προσοχή σε όσους έρθουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους για τις υποχρεώσεις που έχουν, προκείμενου να μην τεθούν εκτός ρύθμισης.
Τι προβλέπει ο νόμος
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα σε έως και 100 δόσεις, ενώ οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου, μπορούν, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Συγκεκριμένα:
- Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 100%
- 2 έως 24 δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη από 20 ευρώ, με απαλλαγή 80%,
- 25 έως 48 δόσεις, με απαλλαγή 70%
- 49 έως 72 δόσεις, με απαλλαγή 60%
- 73 έως 100 δόσεις, με απαλλαγή 50%
Επίσης, στο νομοσχέδιο καθορίζονται η διαδικασία υπαγωγής των οφειλών στην ανωτέρω ρύθμιση, καθώς και οι ειδικότερες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να υπαχθούν σε αυτήν.
Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη, ενώ καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5%.