Ξεκινά άμεσα τη λειτουργία της η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

on .

FETA SHMAIES

• Το δρόμο της έγκρισης από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει πάρει η σύσταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.
Ήδη ο πλήρης φάκελος έχει κατατεθεί και αναμένεται άμεσα η λειτουργία της, μετά και την διαδικασία εκλογής νέου Διοικητικού Συμβουλίου και τη διενέργεια της 1ης Γενικής Συνέλευσης, που αναμένεται τις επόμενες μέρες.
Η  Διεπαγγελματική αντιπροσωπεύει εξαιρετικά σημαντικό μέρος του κλάδου στους τομείς παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, εμπορίας και διανομής της φέτας.
Ιδρυτικά μέλη του είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), που εκπροσωπεί το 70% της μεταποίησης, τυποποίησης και του εμπορίου της φέτας, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), καθώς και η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, που αντιπροσωπεύουν τον τομέα της παραγωγής.
Και η «Δωδώνη»
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή του στην Διεπαγγελματική επιδεικνύει έστω και αργά και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη σύσταση της Οργάνωσης σημαντική ήταν και η συμβολή της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», διά του Αντιπροέδρου της κ. Γιάννη Βιτάλη. Αίσθηση έχει προκαλέσει πάντως ότι παρά την πρόσκληση που απηύθυνε και προσωπικά ο κ. Βιτάλης προς την Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων, πρώην ΕΑΣ Ιωαννίνων, για τη συμμετοχή τους στη Διεπαγγελματική, δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε και παραμένει προς το παρόν εκτός της Οργάνωσης.
Στόχος της Οργάνωσης
Η σύσταση της Διεπαγγελματικής έχει ως στόχο την προστασία της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ από απομιμήσεις άλλων λευκών τυριών που κυκλοφορούν ως «φέτα», τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Επίσης στόχος είναι η ανάδειξη της αξίας της και η ανάπτυξη του κλάδου, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ο σχεδιασμός η διαμόρφωση και η εφαρμογή της στρατηγικής ανάπτυξης όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν στη φέτα, η ενίσχυση των μέτρων για την ασφάλεια του προϊόντος με κατάλληλους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών κ.α.
Αναγκαία όσο ποτέ!
Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του νεοσύστατου οργανισμού, αυτή θα προέρχεται κατά κύριο λόγο από Ευρωπαϊκά προγράμματα, κρατικούς πόρους και από τις συνδρομές των μελών.
Πάντως, η σύσταση της Οργάνωσης ήταν αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, καθώς θα πρόκειται για ένα ισχυρό οργανισμό που θα εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου, από το στάδιο παραγωγής μέχρι και της εμπορίας της φέτας στην Ελλάδα.
Ας σημειωθεί ότι το θετικό τους ενδιαφέρον έχουν επιδείξει τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Ν.Δ η οποία μάλιστα με αίτημα 14 βουλευτών της ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να κληθεί η Διεπαγγελματική στην  Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει για το ζήτημα της προστασίας της φέτας το Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς επίσης  να συσταθεί Διακομματική Επιτροπή της Βουλής προκειμένου να στηρίξει τη Διεπαγγελματική στις διαπραγματεύσεις με την αρμόδια επιτροπή Γεωγραφικών Ενδείξεων και ΠΟΠ προϊόντων της Ε.Ε για την πλήρη προστασία της φέτας.