Και η ισπανική Repsol στις έρευνες υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα

on .

GEOTRHSH PETRELAIO

Τη μεταβίβαση του 60% των δικαιωμάτων στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιωαννίνων από την Energean στην ισπανική Repsol, ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η απόφαση έχει δημοσιευθεί ήδη στη Διαύγεια.
Η χθεσινή απόφαση του Υπουργείου επικυρώνει τη συμφωνία μεταξύ του ισπανικού κολοσσού και της Energean Oil & Gas, η οποία είχε ανακοινωθεί από τις αρχές της άνοιξης.
Βάση της συμφωνίας η Repsol εισέρχεται (farm in) στα χερσαία οικόπεδα της Energean στα Ιωάννινα και στην Αιτωλοακαρνανία, αποκτώντας το 60% των παραχωρήσεων και αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Διαχειριστή (Operator).
Τι σχεδιάζει…
Σχεδιάζει να προχωρήσει στη διενέργεια γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στο οικόπεδο των Ιωαννίνων στην περίοδο 2017/2018, καθώς και στη διενέργεια αεροβαρυτικής και γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στην Αιτωλοακαρνανία στη διάρκεια του 2018/2019.
Η Repsol είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εισηγμένες σε χρηματιστήριο αξιών εταιρείες από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ διαθέτει και ένα από τα πλέον αποδοτικά δίκτυα διύλισης στην Ευρώπη. Έχει παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες, απασχολώντας πάνω από 24.000 εργαζόμενους. Η εταιρεία επιχειρεί στο σύνολο της αλυσίδας πετρελαίου και φυσικού αερίου, δραστηριοποιούμενη στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, στη διύλιση, στις μεταφορές, στα χημικά, στους σταθμούς εξυπηρέτησης και στην ανάπτυξη νέων ενεργειακών λύσεων.
Η εταιρεία παράγει περίπου 700.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, ενώ τα διυλιστήριά της μπορούν να διαχειριστούν έως και 998.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μαθιού Ρήγα, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου Energean, «η τεχνογνωσία της Repsol και η γνώση της γεωλογίας της περιοχής από την Energean αναμφίβολα ενισχύουν τις πιθανότητες νέων ανακαλύψεων στη Δυτική Ελλάδα και δρομολογούν την εξέλιξη της περιοχής σε ένα νέο σημαντικό σημείο αναφοράς για τον χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».