Αυτοτέλεια σε αρμοδιότητες και πόρους ζητά η Τοπική Αυτοδιοίκηση

on .

EYRO DESMIDA

• Αποκέντρωση στο επίπεδο των οικονομικών, μέσα από αρμοδιότητες και πόρους ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι μπορεί η Αυτοδιοίκηση να προσφέρει πολλά στη χώρα και στην ανάπτυξή της.
Αυτά, μεταξύ άλλων, τονίστηκαν από τον Πρόεδρο της Ένωσης Γιώργο Πατούλη, κατά την παρουσίαση των βασικών αξόνων της μελέτης που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για τη φορολογική αποκέντρωση και το νέο μοντέλο χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Από το περίπτερο της ΚΕΔΕ στην 82η ΔΕΘ ο Γ. Πατούλης επανέλαβε ότι «τα οικονομικά των Δήμων βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση όσον αφορά την τελευταία δεκαετία» και ότι «τα χρήματα που εισπράττονται από τους πολίτες θα πρέπει να αποδίδονται αυτομάτως από την κυβέρνηση στις τοπικές κοινωνίες». Εξειδικεύοντας τη θέση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τόνισε πως είναι άκρως αναποτελεσματικό και δυσλειτουργικό το ισχύον υπερσυγκεντρωτικό μέχρι σήμερα σχήμα λειτουργίας του Κράτους, με τους Δήμους αδύναμους και τους πολίτες αμέτοχους.
Φορολογική αποκέντρωση
Στη μελέτη γίνεται αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και προτείνονται συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες λύσεις, με στόχο την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατά συνέπεια του ρόλου των πολιτών στα κέντρα των αποφάσεων. Η πρόταση της μελέτης συμπεριλαμβάνει φορολογική αποκέντρωση με ξεκάθαρη αύξηση των εσόδων των Δήμων στο πλαίσιο της αλλαγής των κριτηρίων κατανομής των πόρων. Στη μελέτη διαπιστώνεται ότι οι Ο.Τ.Α. δεν διαθέτουν φορολογική εξουσία, οι δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 3.5% του ΑΕΠ, ενώ στην Ε.Ε. στο 15.6%.
Συμπεράσματα
Με βάση την χαρτογράφηση της ισχύουσας κατάστασης η μελέτη καταλήγει σε μια σειρά από συμπεράσματα. Μεταξύ άλλων προτείνεται:
4 Μεγαλύτερη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στα δημόσια έσοδα και τις δημόσιες δαπάνες, η οποία θα καθορίζεται με βάση τις ασκούμενες αρμοδιότητες
4 Να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, μέσω της χρηματοδότησης ενός αναπτυξιακού προγράμματος της τοπικής αυτοδιοίκησης.
4 Η πολιτική θα μπορούσε να εξειδικεύεται κατά κατηγορία Δήμου
4 Το σύστημα διοικητικής οργάνωσης πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποκέντρωση
4 Η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στα φορολογικά έσοδα μπορεί να γίνει με βάση το σύστημα tax sharing
4 Να υπάρχει πρόνοια για μηχανισμό αναδιανομής που θα ενισχύει τους μικρούς, νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους της χώρας.
Οι εκλογές…
Στο μεταξύ, ολιγόμηνη αναβολή αναμένεται να πάρει η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών το 2019. Σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές κανονικά θα πρέπει να διεξαχθούν τον Μάιο του 2019. Ωστόσο δεν αποκλείεται οι κάλπες να στηθούν το φθινόπωρο του ίδιου έτους, πιθανότατα το Νοέμβριο. Η κυβέρνηση θέλει να μην συσχετίζονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τις ευρωεκλογές, όπως συνέβη το 2014 και αυτός είναι ο βασικός λόγος που μπορεί να οδηγήσει στην αναβολή τους.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Real News ερωτηθείς αν η απόφασή του για μετάθεση του χρόνου των δημοτικών εκλογών για το φθινόπωρο του 2019 είναι οριστική, απάντησε ότι αυτή θα είναι η εισήγησή του στο πλαίσιο του νέου νόμου.
«Αυτή θα είναι η προσωπική μου εισήγηση, στο πλαίσιο του νόμου που επεξεργαζόμαστε για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αυτοδιοίκηση», ανέφερε.
Ο νέος νόμος, ο οποίος αναμένεται να φέρει και το σύστημα της απλής αναλογικής, για το οποίο αντιδρούν οι αυτοδιοικητικοί, αναμένεται να έχει κατατεθεί και ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
«Το σύνολο των αλλαγών αυτών θέλουμε να κατατεθεί ως νομοσχέδιο μέσα στο 2017, ιδεατά πριν το Δεκέμβριο. Ο στόχος είναι μέσα στο 2017 να έχουμε το νέο πλαίσιο που θα διέπει την αυτοδιοίκηση» ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Π. Σκουρλέτης.