Η «μαϊμού» φέτα στο επίκεντρο συναντήσεων Ελλάδας – Κίνας

on .

FETA SHMAIES

• Σε μια περίοδο που οι σχέσεις Κίνας – Ελλάδος βρίσκονται σε κομβικό σημείο, κάτι εξάλλου που αποτυπώνεται τελευταία όλο και πιο συχνά με επισκέψεις εκατέρωθεν, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χτυπά καμπανάκι στην φίλη Κίνα για δύο χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα, τη φέτα και το κρασί «ΠΟΠ Σάμος», τα οποία παραποιούνται στην κινεζική αγορά.
Ας σημειωθεί, ότι πριν λίγο καιρό είχε γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα, μαζί με άλλα επτά κράτη  (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ουγγαρία και Ρουμανία) συμφώνησαν να καταθέσουν κοινή δικαστική προσφυγή για παραποίηση γεωγραφικών ενδείξεων που αφορούν προϊόντα της Ε.Ε. στην Κίνα.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλης, στο πλαίσιο της 12ης Συνόδου Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Κίνας που έλαβε χώρα προχθές στην Αθήνα, έστειλε σαφές μήνυμα πως η παραποίηση προϊόντων με ονομασία προέλευσης αποτελούν «κρίσιμο ζήτημα» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας.
Ανυπέρβλητο εμπόδιο
Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι «η ύπαρξη δύο κινεζικών εμπορικών σημάτων με τις ονομασίες «Φέτα» και «Οίνος Σάμος», τα οποία παραποιούν δύο εμβληματικά και αναγνωρίσιμα ελληνικά προϊόντα, αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για την αποτελεσματική προστασία τους, με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους Έλληνες παραγωγούς / εξαγωγείς, όσο και  για τους Κινέζους καταναλωτές, οι οποίοι δικαιούνται να κάνουν επιλογές με βάση ορθές πληροφορίες και εγγυήσεις για την ποιότητα και την καταγωγή των προϊόντων, ώστε να απολαμβάνουν γνήσια διατροφικά προϊόντα».
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Υφυπουργός κάλεσε την Κινεζική πλευρά να αναλάβει «όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα για την ακύρωση των ανωτέρω εμπορικών σημάτων, δεδομένης της μακραίωνης παράδοσης και του σεβασμού της χώρας σας στα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, τα οποία είναι γνωστά παγκοσμίως».
Στυλοβάτης της κτηνοτροφίας
Ειδικότερα για τη φέτα, ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε, μεταξύ άλλων,  στην Κινέζικη αντιπροσωπεία πως «πέραν του συμβολικού της  χαρακτήρα, η φέτα αποτελεί τον στυλοβάτη της ελληνικής κτηνοτροφίας, δεδομένου ότι 80% του αιγοπρόβειου γάλακτος κατευθύνεται στη παραγωγή Φέτας, η οποία ανέρχεται σε 100.000 τόνους ετησίως. Το θέμα είναι ζωτικής και όχι συμβολικής σημασίας, διότι η Φέτα στηρίζει πολλές χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων, συμβάλλοντας σημαντικά στη προστασία του εισοδήματός τους, ιδιαίτερα σε μειονεκτικές και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.
Τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού του ελληνικού τυριού, του έχουν χαρίσει εξαιρετική φήμη παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να γίνεται συχνά καταχρηστική χρήση της ονομασίας του, για προϊόντα που σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές της ΦΕΤΑΣ».