Ισχυρά συμφέροντα «εμποδίζουν» τους ελέγχους για το λαθρεμπόριο

on .

ANTLIES BENZINH

• Ισχυρά συμφέροντα αναστέλλουν τους ελέγχους για το λαθρεμπόριο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, που ζητά να   προχωρήσουν άμεσα μέτρα πλήρους ηλεκτρονικού και γεωγραφικού ελέγχου της κίνησης των καυσίμων από την πηγή, τα διυλιστήρια και τα τελωνεία, σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στα πρατήρια.
«Είναι άξιο απορίας πώς έγινε δυνατό το 2012-13 να εγκατασταθούν συστήματα εισροών-εκροών σε 6.500 πρατήρια, ενώ από τότε "αδυνατούν" να εγκατασταθούν στα άλλα επίπεδα, σε 4 διυλιστήρια, σε 20 εταιρείες χονδρικής, σε μερικές εκατοντάδες μεγάλα βυτιοφόρα και σε πλωτές δεξαμενές μεταφοράς ατελώνιστου καυσίμου (σλέπια) για πλοία», σημειώνει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος.
«Είναι πασίγνωστο -σημειώνει σε άλλο σημείο- ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του λαθρεμπορίου και παραεμπορίου καυσίμων, ιδίως πετρελαίου, έχει την πηγή του στο ατελώνιστο πετρέλαιο ναυτιλίας.
Η ΟΒΕ, από χρόνια, με πολλά υπομνήματα καθώς και σε συσκέψεις, επαναφέρει τακτικά το γεγονός στους αρμόδιους υπουργούς, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα πάταξης της λαθρεμπορίας. Οι απαντήσεις που λαμβάνουμε είναι πάντα ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να πατάξει το λαθρεμπόριο και θα το πατάξει»!