Καταρρέει το κυβερνητικό… αφήγημα περί αλλαγής κλίματος στην οικονομία

on .

OIKONOMIKOS DEIKTHS PTOSH

• Παρά την προσπάθεια της Κυβέρνησης να πείσει την ελληνική κοινωνία για αλλαγή κλίματος στην οικονομία, έρχονται τα επίσημα στοιχεία να την διαψεύσουν πανηγυρικά!
Το κυβερνητικό αφήγημα περί ανάπτυξης δεν φαίνεται να συμμερίζεται το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) ΓΣΕΕ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της  ενδιάμεσης έκθεσης, που παρουσιάσθηκε χθες από τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ καθηγητή Γ. Αργείτη και τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας  Γ. Παναγόπουλο.
Την ίδια ώρα,  από 1,8 έως και 2 δισ. ευρώ εσωτερικής κατανάλωσης εκτιμάται ότι θα στερηθεί η αγορά και ειδικότερα το εμπόριο, το 2018, λόγω της ενεργοποίησης των νέων μέτρων λιτότητας με τις περικοπές βασικών επιδομάτων, αλλά και εξαιτίας της άμεσης και έμμεσης αύξησης της φορολογίας. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018.
Το… κάδρο συμπληρώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, οι οποίες όπως έγινε χθες γνωστό, στο τέλος Αυγούστου εκτινάχθηκαν στα 6,026 δισ. ευρώ από 5,435 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο. Εκρηκτική αύξηση εμφάνισαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων… αυξήθηκαν από 1,521 δισ. ευρώ τον Ιούλιο σε 2,114 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Η ενδιάμεση έκθεση
Όσον αφορά στην ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες που μπορούν να οδηγούν στο συμπέρασμα για «σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη», οριοθετώντας μάλιστα την πραγματική ανεργία το β’ τρίμηνο του 2017, στο 28,7%.
Ο επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης, έκανε λόγο για «αυταπάτες, εκτιμήσεις ή ψευδαισθήσεις ότι η οικονομία ανακάμπτει». Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΑΕΠ της χώρας το 2009 ήταν 239,1 δισ. ευρώ. Το 2013 υποχώρησε στα 184,2 δισ. ευρώ και τρία χρόνια μετά, το 2016 δεν ξεπέρασε τα 184,4 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση που υπάρχει για το 2017 είναι ότι το ΑΕΠ θα βελτιωθεί κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, μόλις. Άρα, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% το 2017, που ισχυρίζεται το οικονομικό επιτελείο ότι είναι εφικτό.
 Ακόμη, η ενδιάμεση έκθεση διαπιστώνει ότι οι επενδύσεις σταθεροποιήθηκαν αλλά βρίσκονται 63% χαμηλότερες από τα επίπεδα που ήταν το 2008. Για να φτάσουν σε αυτά τα, προ κρίσης επίπεδα, πρέπει να συνεχιστεί ο μέσος ρυθμός των επενδύσεων του 2016, έως το 2033…
Η κατανάλωση επίσης έχει υποχωρήσει κατά 24% συγκριτικά με τα επίπεδα του 2008. Για να βελτιωθεί το συγκεκριμένο μέγεθος, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει ένα «σοκ στην απασχόληση ή στα εισοδήματα». Αντίθετα, έχουν θεσμοθετηθεί «δύο αρνητικά σοκ. Ένα το 2019 με τη μείωση των συντάξεων και άλλο ένα το 2020 με τη μείωση του αφορολογήτου», τονίζεται από τους επιστημονικούς συνεργάτες της ΓΣΕΕ.

Στην αγορά εργασίας
Αναφορικά με την πορεία της αγοράς εργασίας, η έκθεση διαπιστώνει αυτό που συμβαίνει σήμερα, δηλαδή κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αφού οι νέες προσλήψεις έφτασαν στα επίπεδα του 60% το επτάμηνο του 2017 (μερική απασχόληση 47,86% και εκ περιτροπής εργασία 13,81%). Συνέπεια αυτής της πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι ο μέσος μισθός να έχει υποχωρήσει στα 397,67 ευρώ, για απασχολούμενους με μερική απασχόληση. Αποτέλεσμα είναι ότι η έκθεση διαπιστώνει μέση μείωση μισθών 18,1% από το 2009 έως το 2016.