Δέσμη προτάσεων από τον Γρ. Γκίκα για ένα «Ισχυρό Επιμελητήριο»!

on .

GKIKAS GRHGORHS

• Με κεντρικό μήνυμα «κανένας δεν θα μείνει μόνος του αυτή τη δύσκολη εποχή», ο υποψήφιος για την Προεδρία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στις εκλογές 2 και 3 Δεκεμβρίου, Γρηγόρης Γκίκας κατέθεσε χθες δέσμη προτάσεων «για να αλλάξει η λειτουργία του Επιμελητηρίου, ώστε να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των μελών του και της τοπικής κοινωνίας», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, στην κορυφή της ατζέντας της παράταξής του «Ισχυρό Επιμελητήριο», βρίσκονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και στην  περιοχή μας, αφού «σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις από τη μεγαλύτερη μέχρι τη μικρότερη δυσκολεύονται πλέον να αναπτυχθούν αλλά και να τα βγάλουν πέρα με τους προμηθευτές, τις τράπεζες, τους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ».
Γραφείο συμβουλευτικών υπηρεσιών
Οι δυσκολίες αυτές οδήγησαν τον κ. Γκίκα να ιεραρχήσει πολύ υψηλά την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί και λειτουργήσει στο Επιμελητήριο  Ιωαννίνων γραφείο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για νομικά, φορολογικά, ασφαλιστικά ζητήματα, εργατικό δίκαιο, πνευματικά δικαιώματα κ.α.
Η οργάνωση και η λειτουργία του γραφείου αυτού σε σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί προτεραιότητα για την παράταξή του.
Στους σχεδιασμούς της παράταξης, περιλαμβάνεται και η ίδρυση εταιρείας στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, για την αντιμετώπιση της φτώχειας.
Θα έχει ως στόχο να υποστηρίξει εκείνους  τους  επιχειρηματίες που δεν τα κατάφεραν και τα βγάζουν δύσκολα πέρα.
Αξιοποίηση προγραμμάτων
Μια άλλη σημαντική προτεραιότητα για τον Γρηγόρη Γκίκα είναι η αξιοποίηση προγραμμάτων με κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
Ο υποψήφιος πρόεδρος πιστεύει ότι είναι ανάγκη να «προωθηθούν και υποστηριχθούν επιχειρηματικές δράσεις» στον τόπο μας.  «Έχει στερέψει η ρευστότητα των επιχειρήσεων» επαναλαμβάνει και εμφανίζεται αποφασισμένος να διεκδικήσει μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» για τους επιχειρηματίες, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσει στη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα.
Πρωτοβουλίες εξωστρέφειας
Στο μεταξύ, έντονος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των στελεχών της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο» εξαιτίας της απομόνωσης στην οποία έχει περιέλθει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια.
Όπως σημειώνουν «βουλιάζει χωρίς πνοή, πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και χωρίς συμμάχους», γι’ αυτό και ο κ. Γκίκας είναι αποφασισμένος να εργαστεί ώστε «να δημιουργηθεί ένα Επιμελητήριο ανοιχτών οριζόντων, εξωστρεφές».
Στις προθέσεις του είναι να αναπτύξει συνεργασίες και συμπράξεις με τα Επιμελητήρια της Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τα Τ.Ε.Ι. της Ηπείρου.
Μείωση δημοτικών τελών
Οι σχέσεις του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων με όλους τους Δήμους της περιοχής μας είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, όπου έχουν στρέψει την προσοχή τους οι επιτελείς της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο».
Αντιλαμβάνονται ότι αυτό απαιτεί στην οργάνωση του Επιμελητηρίου να αναπτύξει μηχανισμούς (ηλεκτρονική πύλη ενημέρωσης, εξυπηρέτηση εξ αποστάσεως κλπ.) για τα μέλη του.
Ο κ. Γκίκας αξιοποιώντας την αυτοδιοικητική εμπειρία που διαθέτει, πιστεύει ότι «πρέπει να επιδιώξουμε σε συνεργασία με τους Δήμους τη μείωση των βαρών στους επαγγελματίες (μείωση δημοτικών τελών, ρυθμίσεις κ.α.)».
Διεκδικητικό Επιμελητήριο
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «σήμερα το Επιμελητήριο έχει περιοριστεί σε ένα άχαρο διακοσμητικό ρόλο και σε δημόσιες σχέσεις της ηγεσίας του. Αυτό πρέπει να αλλάξει».
Γι’ αυτό και στις προθέσεις του είναι να μετατρέψει το Επιμελητήριο σε πόλο συσπείρωσης και πόλο διεκδίκησης δικαιωμάτων, πόρων και λειτουργιών προς όφελος όλων των επιχειρήσεων. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό Επιμελητήριο αγωνιστικό που θα βρίσκεται στο πλάι του επιχειρηματία αυτή τη δύσκολη περίοδο, θα είναι διεκδικητικό», τονίζει.
Διάλογος
Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό οικονομικό κλίμα ο Γρηγόρης Γκίκας θεωρεί ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Ομάδες στελεχών της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο» έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους ελευθεροεπαγγελματίες του χώρου και ακούνε τις αγωνίες, τα προβλήματα και τις προτάσεις που καταθέτουν.
Σύμφωνα με τον υποψήφιο Πρόεδρο εδώ βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας της παράταξης και όπως λέει και στους συνεργάτες του «θα συνεχίσουμε το διάλογο και μετά τις εκλογές».