«Φούσκα» το… ελευθέρας στα διόδια της Εγνατίας!

on .

DIODIA EGNATIAS

• «Φούσκα» που… έσπασε πολύ γρήγορα αποδεικνύεται τελικά η ΚΥΑ των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών με βάση την οποία θα εξαιρούντο από την καταβολή τελών σε συγκεκριμένους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας Οδού, οι κάτοικοι της Π.Ε. Θεσπρωτίας κι εκείνοι του Δήμου Μετσόβου, ενώ οι άνεργοι θα έχουν «ελευθέρας» σε όλο τον αυτοκινητόδρομο.
Οι θεσμοί «μπλόκαραν την ΚΥΑ και ζητούν να αποσυρθεί με νέα απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων η οποία θα εκδοθεί τον Απρίλιο του 2018. Άρα, οι επίμαχες διευκολύνσεις που τόση συζήτηση προκάλεσαν, αν ισχύσουν, θα ισχύσουν για λίγους μόνο μήνες.
Αιτία της αρνητικής στάσης των θεσμών, η έναρξη της διαδικασίας παραχώρησης της Εγνατίας. Για να είναι ελκυστικός ο οδικός άξονας και να πετύχει ο διαγωνισμός, θα πρέπει να έχει υψηλά έσοδα κι εδώ είναι ιδιαίτερα κρίσιμος ο ρόλος των διοδίων, τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν ανά 40 – 50 χιλιόμετρα. Οι δανειστές ορίζουν τον Μάρτιο του 2018 ως χρονικό ορόσημο για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών.
Αναδίπλωση Σπίρτζη
Η απόφαση που εξέδωσαν τέλη Νοεμβρίου τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών βάσει της οποίας εξαιρούνται από την καταβολή διοδίων οι κάτοικοι των όμορων περιοχών και οι άνεργοι ούτε στηρίχθηκε σε οικονομοτεχνική μελέτη, ούτε προέκυψε μετά από συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ που έχει ξεκινήσει το διαγωνισμό παραχώρησης του οδικού άξονα, όπως αναφέρει το «Capital.gr». Γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος δήλωσε αιφνιδιασμένος από τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, με τον Χρήστο Σπίρτζη να αναδιπλώνεται και να δηλώνει πλέον ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει το λόγο για το «ελευθέρας».
Θ’ αλλάξει η ΚΥΑ!
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το συμπληρωματικό μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, ένα από τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού αφορά την θέση εκτός ισχύος της συγκεκριμένης ΚΥΑ.
«Το υπουργείο Υποδομών θα εκδώσει μία νέα υπουργική απόφαση (ΥΑ) η οποία θα αντικαταστήσει την ΥΑ που προβλέπει εξαιρέσεις (σ.σ.: από την υποχρέωση πληρωμής διοδίων) που θεσμοθετήθηκαν στις 27/11/2017 με ΦΕΚ», όπως αναφέρεται. Ακόμη, οι θεσμοί διευκρινίζουν ότι η νέα απόφαση, που θα αντικαταστήσει την ΚΥΑ Σπίρτζη - Τσακαλώτου, προτού εκδοθεί, θα έχει συμφωνηθεί με το ΤΑΙΠΕΔ.
Τι θα αναφέρει η νέα απόφαση; Ότι ενδεχόμενες εξαιρέσεις θα πάψουν να ισχύουν από τη στιγμή που εγκριθεί η νέα τιμολογιακή πολιτική των τελών διοδίων, η οποία θα έχει λάβει το «πράσινο φως» από τη Διεύθυνση Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Move). Η νέα τιμολογιακή πολιτική των τελών διοδίων, που θα αποτελέσει Κοινή Απόφαση των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών,  προβλέπεται να εκδοθεί τον Απρίλιο του 2018.
Αύριο ο νέος σταθμός
Στο μεταξύ, αύριο, Πέμπτη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο νέος σταθμός διοδίων της Εγνατίας στο Δροσοχώρι, που θα είναι ο τρίτος εντός των ορίων του Νομού Ιωαννίνων. Η έναρξη λειτουργίας του, εφόσον φυσικά δεν αλλάξει ο προγραμματισμός θα συνοδευτεί από συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στα διόδια, την οποία διοργανώνει η Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα, με τη συμμετοχή των παρατάξεων «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο», «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα», της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας και της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ