Από την Εγνατία Οδό θ’ αρχίσει η εφαρμογή ηλεκτρονικών διοδίων

on .

DIODIA EGNATIA IONIA

• Εκδόθηκε χθες  η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την «Εγκατάσταση Πλήρους Ηλεκτρονικού Συστήματος Αναλογικής Χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση», σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, όπως είχε προαναγγείλει την ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.
Ο διαγωνισμός, σύμφωνα με το υπουργείο, θα διεξαχθεί στα μέσα του Φεβρουαρίου του 2018, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί μετά τη δημοσίευση της περίληψης της Διακήρυξης στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το νέο σύστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018, αρχής γενομένης από την Εγνατία Οδό.
«Για εμάς τα έργα των αυτοκινητοδρόμων θα ολοκληρωθούν με την εγκατάσταση ενός δίκαιου και σύγχρονου ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων και με μικρότερες χρεώσεις προς τους πολίτες», δήλωσε ο υπουργός Χρ. Σπίρτζης.
Σύμφωνα με το συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου, το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς διοδίων, με μετωπικούς σταθμούς, με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω των συχνών στάσεων ανά 30-40 χλμ περίπου και με δίκαιες διαμαρτυρίες από τους χρήστες λόγω της μη αναλογικής χρέωσης, θα αντικατασταθεί από πλήρες Σύστημα Ηλεκτρονικών Διοδίων αδιάλειπτης ροής (free – flow), με το οποίο θα γίνεται ηλεκτρονικά και αναλογικά η χρέωση της διανυθείσας απόστασης. και μόνο με εξαιρέσεις την Αττική Οδό, τη Γέφυρα Ρίου Αντιρίου και τη Ζεύξη Πρέβεζας – Ακτίου, στις οποίες όμως επίσης θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση του διόδιου τέλους.