Έρχονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

on .

SFYRI

• Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου από το Υπουργείο Οικονομικών, η σχετική διάταξη, με στόχο τον Φεβρουάριο ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για οφειλές προς την Εφορία ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» θα πραγματοποιούνται στην εμπορική αξία των ακινήτων.
Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, το Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει την ίδια πλατφόρμα με την οποία γίνονται σήμερα οι πλειστηριασμοί ιδιωτικού δικαίου.
Σημειώνεται πως το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το ελληνικό δημόσιο, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 11 τους οποίους μάλιστα ζήτησαν οι ίδιοι οι οφειλέτες προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην Εφορία.
Ωστόσο είναι σημαντικό μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης να ξεκαθαρίσει η πολιτική την οποία θα ακολουθήσουν το Δημόσιο στους πλειστηριασμούς, αφού καθένας από τα 4 εκατομμύρια οφέλειες θα πρέπει να κρίνεται διαφορετικά, με βάσει τα περιουσιακά του στοιχεία.
Όπως φαίνεται πάντως στο πρώτο τρίμηνο του έτους διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα, κτίρια επιχειρήσεων με χρέη στην Εφορία θα βγουν στο σφυρί σε τιμές χαμηλότερες από τρις αντικειμενικές καθώς ο νόμος προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική και όχι στην αντικειμενική αξία.