Εικόνα με... δύο όψεις για τη Γιαννιώτικη αγορά!

on .

BLAXLEIDH KOSMOS

• Σημάδια… αυτορρύθμισης, τουλάχιστον όσον αφορά στις Κυριακές, δείχνει η Γιαννιώτικη αγορά, η οποία διανύει ήδη περίοδο χειμερινών εκπτώσεων, όπως εξάλλου ισχύει και Πανελλαδικά στον κλάδο του εμπορίου.
Βασικό ρόλο ως προς αυτό παίζουν φυσικά οι πολίτες – καταναλωτές, οι οποίοι προχθές, ημέρα λειτουργίας των καταστημάτων, βγήκαν μαζικά στα μαγαζιά με βασικό κίνητρο τα υψηλά ποσοστά στις προσφορές, αν και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι ουσιαστικά… εξαντλημένοι μετά τις γιορτές!
Παρά την κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων ενάντια στο Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, τα περισσότερα εμπορικά στους κεντρικούς πεζόδρομους των Ιωαννίνων λειτούργησαν κανονικά, ενώ η εικόνα ήταν διαφορετική σε οδούς του ιστορικού κέντρου.
Δύο όψεις στην αγορά
Με βάση το σχετικό νόμο τα καταστήματα είχαν δικαίωμα να λειτουργήσουν προχθές, πρώτη Κυριακή της περιόδου των εκπτώσεων και στα Γιάννενα η εικόνα της αγοράς παρουσίαζε δύο πολύ διαφορετικές όψεις. Το κυρίως κομμάτι της, αυτό του κατεξοχήν εμπορικού κέντρου, από την 28ης Οκτωβρίου ως την Περιφέρεια και την Πλατεία Πάργης λειτούργησε κανονικά. Από την 28ης και κάτω πολύ λίγα μαγαζιά άνοιξαν χθες. Ειδικά σε οδούς όπως η Αβέρωφ, η Κάνιγγος, η Τσιριγώτη και η Ανεξαρτησίας ελάχιστα καταστήματα λειτούργησαν.
Αυξημένη η κίνηση
Αντίστοιχα, η κίνηση στους κεντρικούς πεζόδρομους ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ στο κάτω τμήμα της αγοράς ήταν αυτή μιας συνηθισμένης Κυριακής! Οι καταναλωτές βγήκαν κυρίως για να δουν βιτρίνες, να συγκρίνουν τιμές και εκπτώσεις και κάποιοι απ’ αυτούς για να ψωνίσουν αναγκαία είδη όπως ρούχα και παπούτσια, εκμεταλλευόμενοι τις πολύ καλές προσφορές. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι τα χρήματα που έχουν στη διάθεσή τους για αγορές εν μέσω εκπτώσεων είναι πολύ περιορισμένα, καθώς προηγήθηκαν οι γιορτές που παραδοσιακά συνεπάγονται πολλά έξοδα!
Οι εκπτώσεις στα τοπικά καταστήματα ξεκινούν από 20 – 30% και αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 70%, ειδικά σε είδη που οι έμποροι επιχειρούν να ξεστοκάρουν.
Απεργία στο εμπόριο
Όλα τα παραπάνω παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων είχε κηρύξει πανελλαδική απεργία προχθές στο εμπόριο. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στις 14 Γενάρη, για μια ακόμη Κυριακή, οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο καλούνται να ξεχάσουν την ημέρα ανάπαυσής τους, να ξεχάσουν τις οικογένειές τους και τον ελεύθερο χρόνο τους και να προσέλθουν να εργαστούν, διότι έτσι έχουν αποφασίσει οι δανειστές, η Κυβέρνηση και οι μεγάλοι εργοδότες. Αυτή την Κυριακή και μετά από τρεις συνεχόμενες Κυριακές το Δεκέμβρη, θα λειτουργήσουν ξανά όλα τα εμπορικά καταστήματα και οι αλυσίδες, λόγω των εκπτώσεων, όπως προβλέπει η Μνημονιακή νομοθεσία του 2013 (Ν.4177/13), την οποία η Κυβέρνηση άφησε άθικτη. Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο δεν το βάζουμε κάτω».