Καλύτερα ενοικιαστής παρά ιδιοκτήτης ακινήτου!

on .

AKINHTA FOROS STEGASTIKO

• Στο σημείο «μηδέν» έχει οδηγηθεί η αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια, αφού πρόκειται για έναν κλάδο που έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται και τις περισσότερες φορολογικές επιβαρύνσεις, παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι! Το αποτέλεσμα είναι ότι στην Ελλάδα του 2018 καλύτερα να είναι κάποιος ενοικιαστής παρά ιδιοκτήτης!
Μάλιστα, ποιος θα το έλεγε στους Ηπειρώτες, οι οποίοι για να αποκτήσουν ένα «κεραμίδι» δικό τους ή για τα παιδιά τους δούλεψαν σκληρά, κάνοντας τεράστιες θυσίες (πολλοί μάλιστα είχαν ξενιτευτεί για χρόνια), ότι τώρα θα έφταναν στο σημείο να μην μπορούν να το συντηρήσουν, λόγω των απανωτών φόρων; Γι’ αυτό στην Ήπειρο πολλοί σήμερα έχουν περισσότερα από ένα ιδιόκτητα ακίνητα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να απαλλαγούν από αυτά, για να γλιτώσουν τα «χαράτσια» που τους έχουν τσακίσει!
Πανελλαδική έρευνα
Τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς ακινήτων σήμερα παρουσιάζει πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία παρουσιάστηκε με την ευκαιρία του 35ου επετειακού πανελλήνιου συνεδρίου της, παρουσία πλήθους ιδιοκτητών και στελεχών της ΠΟΜΙΔΑ από όλη τη χώρα, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κτηματαγοράς.
Τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα είναι, μεταξύ άλλων:
- Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μειώθηκε από 81,6% το 2006 σε 73,9% το 2018 (-7,7 ποσοστιαίες μονάδες). Πλέον είναι περισσότεροι εκείνοι που θεωρούν ότι είναι πιο συμφέρον να νοικιάζει κανείς κατοικία (49%) από το να διαθέτει ιδιόκτητη (42,1%), ενώ έξι στους δέκα ιδιοκτήτες κρίνουν ότι είναι ασύμφορο να διαθέτει κανείς ακίνητα για να τα νοικιάζει.
- Οι καθυστερήσεις και η μη πληρωμή ενοικίων παραμένουν τεράστια προβλήματα για τους ιδιοκτήτες κυρίως επαγγελματικών ακινήτων όπου το ποσοστό ασυνέπειας είναι 48,9% (37,6% στα διαμερίσματα και 20% στις μονοκατοικίες).
- Εντυπωσιακή είναι η αύξηση (σχεδόν τριπλασιασμός) εκείνων που σκοπεύουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο την επόμενη διετία. Το ποσοστό είναι σήμερα 33%, έναντι 12,3% το 2006. Αντίθετη είναι η εξέλιξη του ποσοστού των υποψήφιων αγοραστών: μόλις το 20,3% του πληθυσμού απαντά σήμερα «ναι» και «ίσως» έναντι 53,5% το 2009.
- Ένας στους δύο (50%) πιστεύει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων θα αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια (έναντι 72,3% το 2007 και 29,9% το 2009), κυρίως για τουριστικά ακίνητα σε παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας όπου το ποσοστό των εκτιμήσεων για αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος έχει εκτοξευθεί στο 56,1%, από 26% το 2009.
- Το 76,8% των ιδιοκτητών θεωρούν άδικους τους φόρους επί των ακινήτων ενώ αντίστοιχο ποσοστό (75,9%) θεωρούν λάθος το γεγονός ότι δεν υπάρχει έκπτωση φόρου για τα κενά και απρόσοδα ακίνητα.
- Το 38,3% δηλώνει ότι θα δυσκολευτεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και το 25,4% ότι δεν θα μπορέσει να το κάνει. Στην ερώτηση τι θα κάνουν στο μέλλον αν δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, το 15,8% δηλώνει ότι θα προσπαθούσε να τα πουλήσει σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής και το 33,4% σε τιμή ίση με την αντικειμενική ενώ το 8,6% θα αφήσει να τα κατάσχει το Δημόσιο.
- Σχεδόν ένας στους τρεις (28,7%) έχει τραπεζικό δανεισμό για αγορά ακινήτου και από αυτούς ένας στους τέσσερις (24%) δεν εξυπηρετεί κανονικά το δάνειό του. Το ποσοστό εκείνων που πληρώνουν κανονικά έχει μειωθεί σε 76%, από 83,5% το 2012.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς επεσήμανε ότι τυχόν μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε ΦΑΠ θα δώσει τη χαριστική βολή όχι μόνο στη μεγάλη, αλλά κυρίως στη μεσαία ιδιοκτησία και θα εκθέσει χιλιάδες φορολογούμενους σε αστικούς και ποινικούς κινδύνους.
Υπογράμμισε ότι με το ισχύον φορολογικό καθεστώς και πολύ περισσότερο στην περίπτωση που αυτό γίνει ακόμη πιο επαχθές δεν μπορεί κανείς να περιμένει επενδύσεις στην κτηματαγορά. Κάτι που φαίνεται και από το ανύπαρκτο μέχρι στιγμής ενδιαφέρον συμμετοχής στους πλειστηριασμούς ακινήτων. Ακόμη επανέλαβε το αίτημα για απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από το Δημόσιο για οφειλές κάτω των 50.000 ευρώ, αντί του σήμερα ισχύοντος ορίου των 500 ευρώ.
Το σχέδιο της Ν.Δ.
Το δικό της σχέδιο, προκειμένου να αναθερμανθεί ο κλάδος παρουσιάζει η Ν.Δ., κατηγορώντας την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι με την πολιτική που ακολούθησε ενέτεινε τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων, από την οποία εξαρτώνται σειρά κλάδων και χιλιάδες εργαζόμενοι.
Το σχέδιό της στηρίζεται σε τρεις επιμέρους άξονες. Πρώτον, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Δεύτερον, το δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας στη μεταβίβαση ακινήτων. Τρίτον, τη δημιουργία κινήτρων για την αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών της χώρας.