«Fast track» αδειοδοτήσεις και για μικρότερες επενδύσεις ζητά ο ΣΕΒ

on .

SEB

• Απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης των επενδύσεων ζητά ο ΣΕΒ, διεκδικώντας μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του «πακέτου» των προτάσεων για τη βιομηχανική πολιτική, την «Δραστική απλοποίηση των διαδικασιών του fast track μέσα από προτυποίηση διαδικασιών - εγγράφων - ελέγχων των επενδυτικών φακέλων».
Ο ΣΕΒ ζητά επίσης να αλλάξει ο νόμος ώστε, σε Περιφέρειες με χαμηλότερο εισόδημα, να εντάσσονται στην ταχεία διαδικασία αδειοδότησης και μικρότερες επενδύσεις.
Αίτημα του Συνδέσμου είναι η μείωση των ορίων ένταξης στο «fast track», όπως και η διαφοροποίησή τους ανάλογα με την περιοχή. Σε περιοχές που επιτρέπονται υψηλότερες ενισχύσεις επενδύσεων το όριο ένταξης να είναι χαμηλότερο. Ενδεικτικά, αν το όριο ένταξης στην Αττική είναι 10 εκατ. ευρώ, το όριο να αναπροσαρμόζεται στα 2,8 εκατ. ευρώ στην Ήπειρο, μιας και εκεί η ενίσχυση είναι στο 35% έναντι 10% στην Αττική.
Η διαδικασία του fast track θεσμοθετήθηκε προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης των επενδύσεων που χαρακτηρίζονται ως στρατηγικής σημασίας από την άποψη του μεγέθους τους, του πλήθους των νέων θέσεων εργασίας κ.α. Κύριος μοχλός επιτάχυνσης είναι η προθεσμία των 45 ημερών για την έκδοση των περισσότερων αδειών καθώς και η απόλυτη προτεραιότητα στη διευθέτησή τους.
«Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η ρύθμιση δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής. Η διαδικασία είναι γραφειοκρατική και δεν είναι fast track, ειδικά για τη βιομηχανία», τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Διευθυντής του τομέα Βιομηχανίας, Αναπτυξιακών Πολιτικών και Δικτύων του ΣΕΒ.