Ο Μάκης Χρυσοστόμου βλέπει μόνο τα… κονδύλια του ΕΣΠΑ!

on .

XRYSOSTOMOY MAKHS

• Την ώρα που η περιοχή γύρω από τον Βιολογικό Καθαρισμό της ΔΕΥΑΙ στην Κρύα μετατρέπεται σε περιβαλλοντική «βόμβα» για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο  εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης λυματολάσπης από το Εργοστάσιό της (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ) κι ενώ πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των δημοτών για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ύδρευσης – αποχέτευσης που πληρώνουν, ο Αντιπρόεδρος της επιχείρησης Μάκης Χρυσοστόμου… περί άλλων τυρβάζει!
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, επέλεξε να παραβλέψει τα δύο αυτά καυτά θέματα για την πόλη και παρουσίασε τις παρεμβάσεις που προγραμματίζει η ΔΕΥΑΙ στο δίκτυο ύδρευσης με τα κονδύλια που θα λάβει από το ΕΣΠΑ.
Εκσυγχρονισμός δικτύων
Ο λόγος για την πρόταση της επιχείρησης η οποία αφορά στο έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος διαρροών του δικτύου ύδρευσης ΔΕΥΑ Ιωαννίνων», η οποία θα χρηματοδοτηθεί με ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου, η πράξη αυτή ήταν για τη ΔΕΥΑΙ ένα από τα βασικά εργαλεία στο σχεδιασμό της για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του κύριου υδροδοτικού της συστήματος στα όρια του Καλλικρατικού Δήμου Ιωαννιτών.
Σήμερα ήδη λειτουργεί σύστημα ελέγχου του δικτύου ύδρευσης το οποίο όμως βασίζεται σε απλά συστήματα ηλεκτρομηχανολογικού αυτοματισμού χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες τηλεποπτείας που καλύπτουν μόνο ένα μέρος του εσωτερικού δικτύου της πόλης και του εξωτερικού Υδραγωγείου Ύδρευσης, (αντλιοστάσια και δεξαμενές). Το σύστημα αυτό έχει εγκατασταθεί από το 2005 και θα ενσωματωθεί μέσω της αναβάθμισής του, σε ένα νέο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης – τηλεελέγχου – τηλεεποπτείας, όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ
Σταθμοί ελέγχου
Συνολικά 68 σταθμοί ελέγχου του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΙ θα τοποθετηθούν σε όλο τον Δήμο Ιωαννιτών. Για τη λειτουργία και παρακολούθηση του συστήματος θα αναπτυχθεί σταθμός Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου και Περιφερειακός Σταθμός Ελέγχου, ενώ επίσης προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εγκατάσταση συστήματος επικοινωνιών για τη διαχείριση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, η  πιλοτική διασύνδεση 600 υφιστάμενων υδρομετρητών που διαθέτουν έξοδο παλμών για την παρακολούθηση του υδατικού ισοζυγίου λαμβάνοντας υπόψη σε πραγματικό χρόνο και την κατανάλωση στις οικίες και η εγκατάσταση νέων οργάνων μέτρησης και ρύθμισης της υδραυλικής λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης
* * *
Φυσικά και δεν είναι αμελητέο ένα έργο με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συμβάλλει στη βελτίωση του κύριου υδρο­δο­τικού συστήματος της ΔΕΥΑΙ, εντοπίζοντας τυχόν διαρροές ή άλλα προβλήματα.
Ωστόσο, βασικό ζητούμενο για τους δημότες είναι αν οι παρεμβάσεις αυτές θα βοηθήσουν να μειωθούν τα υπέρογκα ποσά που βλέπουν στους λογαριασμούς τους οποίους καλούνται να εξοφλήσουν στην επιχείρηση. Γιατί για τον πολίτη αυτό που μετράει, ειδικά σήμερα, είναι το οικονομικό. Γι’ αυτό όμως ο κ. Χρυσοστόμου δεν έκανε (εσκεμμένα;) κανένα λόγο χθες!