Ο Ιωάννης Βιτάλης στο «τιμόνι» της Διεπαγγελματικής για τη Φέτα!

on .

BITALHS IOANNHS

• Με έναν άνθρωπο στο «τιμόνι» που γνωρίζει όσο λίγοι άλλοι στη χώρα μας το αντικείμενο, τον Αντιπρόεδρο της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» Ιωάννη Βιτάλη, ξεκινά η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας τον αγώνα για την προάσπιση του τόσο σημαντικού αυτού προϊόντος, το οποίο αποτελεί σήμα – κατατεθέν του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και στην Ήπειρο.
Ο κ. Βιτάλης, αναλαμβάνει πρόεδρος της Δ.Ο.Φ., το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των σημαντικότερων ενώσεων και φορέων της χώρας μας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κτηνοτροφίας και της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.
To πρώτο Δ.Σ.
Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεπαγγελματικής όπως αυτό προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν στη Λάρισα, ο κ. Βιτάλης εξελέγη Πρόεδρος παμψηφεί. Συνολικά το Δ.Σ αποτελείται από επτά τακτικά και επτά αναπληρωματικά μέλη. Τέσσερα μέλη προέρχονται από το ΣΕΒΓΑΠ, εκ των οποίων ο νέος Πρόεδρος Ι. Βιτάλης, καθώς και οι κ.κ. Στέφανος Παντελιάδης (Γαλακτοβιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ) Μιχάλης Φυτάς (Γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ) και Αλέξανδρος Μπότος της εταιρίας ΡΟΥΣΑΣ. Δύο μέλη, μεταξύ των οποίων και ο νέος Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., κ. Μιχαήλ Τζιότζιος με τον κ. Ιωάννη Γκρίνια προέρχονται από την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και τέλος ένα μέλος, ο κ. Νικόλαος Παλάσκας, προέρχεται από την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.
Πάνω απ’ όλα η φέτα
Με την δραστηριοποίηση της Διεπαγγελματικής παίρνει σάρκα και οστά ένα όνειρο ετών το οποίο αφορά στη θεσμική στήριξη και προστασία της φέτας, του εθνικού μας πλούτου, τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στην προώθηση του εξαγωγικού προσανατολισμού της. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σκοπός της Διεπαγγελματικής είναι η ενίσχυση των μέτρων για την ασφάλεια των προϊόντων με κατάλληλους ελέγχους, όπως και η θέσπιση κανόνων δράσης και δεοντολογίας για την προστασία των καταναλωτών, ενώ προστίθεται πως «με κοινό όραμα, συνεργασία και σωστό προγραμματισμό θα εκπονηθεί σύντομα ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα οργάνωσης, από τα μέλη της Δ.Ο.Φ.».
Για τον σκοπό αυτό ένωσαν εξάλλου τις δυνάμεις τους, το 70% των μεταποιητών και παραγωγών φέτας, μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.
Χρειάστηκε προσπάθεια
Καθ’ όλη τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών της Οργάνωσης, ιδιαίτερα σημαντικός, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, ήταν ο ρόλος του Προέδρου του ΣΕΒΓΑΠ, κ. Χρήστου Αποστολόπουλου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες για να γίνει η πολυπόθητη υπέρβαση.
Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι η ανάγκη να εντυπωθεί η ΠΟΠ Φέτα στη συνείδηση του ευρύτερου διεθνούς και εγχώριου κοινού ως το αυθεντικό ελληνικό προϊόν οδήγησε στην υπέρβαση των συμφερόντων για τη σύμπραξη δυνάμεων μεταξύ του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής.
Οι συμβαλλόμενοι συμφώνησαν και συναποδέχτηκαν τη σύσταση του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, με την ονομασία Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ). Η ιστορική αυτή σύμπραξη μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών γαλακτοκομικών προϊόντων και κτηνοτρόφων του τόπου μας εξυπακούεται την αναγνώριση και ανακήρυξη της οργάνωσης ως Εθνικής ΔΟΦ από το ΥΠΑΑΤ.