Έως και 113% του εισοδήματός τους φτάνουν οι εισφορές των μηχανικών

on .

TAMEIO ASFALISMENOI

• Έως και το 113% του εισοδήματός του καλούνται να πληρώσουν για εισφορές οι μηχανικοί που είναι ασφαλισμένοι στο τέως ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ. Γι' αυτό και προσέφυγαν μαζικά στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ακυρώσουν τις αναδρομικές εισφορές που πρέπει να καταβάλουν για το 2011-2012.
Σε ανακοίνωσή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) καταγγέλλει ότι για μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ, οι μηχανικοί καλούνται να πληρώσουν για φόρους, τρέχουσες και αναδρομικές εισφορές 1.135 ευρώ!
Για να υπάρχει πλήρης εικόνα των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ (μόνο) από τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το ΤΕΕ καταγράφει τις άμεσες – και μόνο – υποχρεώσεις που ζητούνται να εισπραχθούν από τα μέλη του στο επόμενο διάστημα:
- Τρέχουσες τακτικές ασφαλιστικές εισφορές, κλάδου υγείας και σύνταξης, ύψους 26,95% του εισοδήματος
- Τρέχουσες τακτικές ασφαλιστικές εισφορές, επικουρικού και εφάπαξ, ύψους 11%
- Αναδρομικές (για το έτος 2017) τακτικές ασφαλιστικές εισφορές, επικουρικού και εφάπαξ, ύψους 11%
- Αναδρομικές πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές για το Α εξάμηνο έτους 2011
- Αναδρομικές πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές για το Β εξάμηνο του 2011 και για το Α εξάμηνο του 2012.
Όλες οι παραπάνω επιβαρύνσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ και όχι τις λοιπές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο (φορολογία εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, άλλοι φόροι κλπ).
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ
Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός σε δήλωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «δεν φθάνει που μας έχουν επιβάλλει τραγικές φορολογικές επιβαρύνσεις, δεν φθάνει που καλούμαστε να πληρώσουμε το 38% του ετήσιου εισοδήματος σε ασφαλιστικές εισφορές, δεν φθάνει που επιβάλλουν – αναιρούν – και ξαναεπιβάλλουν εισφορές, θέλουν να τους πληρώσουμε και αναδρομικά, επιπλέον, πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές για τα έτη 2011 και 2012. Χωρίς να προβλέπεται καμία επιπλέον παροχή. Την ίδια ώρα που αν αθροίσουμε τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μίας χρονιάς, καλούμαστε να πληρώσουμε από το 75% έως και πάνω από το 100% του ετήσιου εισοδήματός μας.
»Είναι παράλογο, για οποιονδήποτε πολίτη, όχι μόνο μηχανικό, να πληρώνει έστω και ένα ευρώ παραπάνω από το 50% του εισοδήματός του για το σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Ποσώς μάλλον όταν ξεπερνάμε το 100%. Αυτό ονομάζεται δήμευση περιουσίας, δήμευση από το Κράτος των κόπων και της εργασίας των Ελλήνων Μηχανικών. Δεν θα τους αφήσουμε να μας διώξουν από το επάγγελμα…».