Αίτημα της ΚΕΔΕ για δωδεκάμηνη κοινωφελή εργασία στους Δήμους

on .

APASXOLHS ERGASIA

• Το πόσο μεγάλη ανάγκη έχουν οι ΟΤΑ από προσωπικό και πόρους είναι γνωστό και συχνά επαναφέρουν σχετικά αιτήματα προς την κεντρική εξουσία. Με δεδομένο λοιπόν την «σφιχτή» πολιτική της Κυβέρνησης οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης αναζητούν τρόπους για να καλύψουν τα κενά. Έτσι, σ’ αυτό το πλαίσιο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κατά την τελευταία της συνεδρίαση ζήτησε την επέκταση της διάρκειας των συμβάσεων των εργαζομένων στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας, από τους οκτώ μήνες που είναι σήμερα σε δώδεκα, καθώς και την ασφαλιστική κάλυψη των ωφελουμένων.
Το θετικό φέτος είναι, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής, δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε 274 Δήμους και ο αριθμός αυτών που θα ωφεληθούν, θα είναι αυξημένος κατά 3% σε σχέση με πέρυσι, με τις θέσεις να φτάνουν τις 25.000.
Άλλα αιτήματα
Εκτός από το αίτημα για αύξηση του χρονικού διαστήματος, η ΚΕΔΕ ζήτησε, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα να ξεκινήσει εγκαίρως, πριν την καλοκαιρινή περίοδο, να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να προσλαμβάνουν το προσωπικό διαδοχικά, εντός του χρονικού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος, να προβλέπεται η αμοιβαία ανταλλαγή των ωφελούμενων από Δήμο σε Δήμο, να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη η διαδοχική υλοποίηση των προγραμμάτων της κοινωφελούς εργασίας, ώστε να μη μένουν κενές οι θέσεις των ωφελούμενων για μεγάλο χρονικό διάστημα, να συμπεριληφθούν στους Επιβλέποντες Φορείς και οι Σύνδεσμοι των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι Ν.Π.Δ.Δ. αλλά και τα Ν.Π.Ι.Δ. των Δήμων.
Και το πιο σημαντικό να προβλεφθεί η σύνταξη νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης των παρεχόντων κοινωφελή εργασία στους Δήμους από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ως εναλλακτική μορφή έκτισης ποινών, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το κόστος των εισφορών.