Ούτε βήμα πίσω η Κυβέρνηση για μειώσεις των οφειλών από ΤΑΠ

on .

AKINHTO XRHMATA

• Το «προσωπείο» της δήθεν κοινωνικά ευαίσθητης Κυβέρνησης, καταρρίπτεται για μια ακόμη φορά μετά από αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Κώστας Τασούλας, για τη μείωση των προστίμων από εκπρόθεσμη ή ανακριβή δήλωση ΤΑΠ.
Η Κυβέρνηση όμως με έγγραφη απάντηση του Υπουργού Π.  Σκουρλέτη, όχι μόνο επανέφερε  τη  βεβαίωση ΤΑΠ στη μεταβίβαση ακινήτων, αλλά και αρνείται να μειώσει τα πρόστιμα αυτά, επικαλούμενη την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής!
Μετά την απάντηση του Υπ. Σκουρλέτη ο κ. Κ. Τασούλας «καυτηρίασε» την πολιτική στάση της Κυβέρνησης, σημειώνοντας τα εξής:
«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εκτός των άλλων, επέβαλλε στον ελληνικό λαό υπερδιπλάσιο πλεόνασμα για το 2017 από όσο είχε συμφωνήσει με τους δανειστές μας (1.7% του ΑΕΠ συμφωνήθηκε, 3.5% του ΑΕΠ επιβλήθηκε!). Επέβαλε δηλαδή μια αχρείαστη, τεράστια επιβάρυνση του λαού και των επιχειρήσεων για να κομπάζει ο κ. Τσίπρας για δήθεν υπεραπόδοση της οικονομίας, ενώ πρόκειται για υπεραπόδοση υπερφορολόγησης και λοιπών εξοντωτικών εισπρακτικών μέτρων.
Η απάντηση του κ. Σκουρλέτη στην Αναφορά μου αποδεικνύει ότι η δήθεν κοινωνικά ευαίσθητη Κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση κάθε υπερβολικού και για αυτό αβάσταχτου εισπρακτικού μέτρου».
Το ιστορικό
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του βουλευτή Κ. Τασούλα, το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:
Από το Μάιο του 2014 έως τον Αύγουστο του 2017 οι πολίτες που μετεβίβαζαν ακίνητό τους δεν ήσαν υποχρεωμένοι να προσκομίζουν στο συμβολαιογράφο βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ, για να είναι έγκυρη η μεταβίβαση.
Το δικαιολογητικό αυτό είχε καταργηθεί με το Ν.4262/2014 στο πλαίσιο της προσπάθειας τότε, της Κυβέρνησης της ΝΔ να απλοποιήσει και να ανακουφίσει, μεταξύ άλλων, τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, δοθέντος επιπλέον ότι τα ακίνητα ήδη ήσαν πολλαπλώς φορτωμένα με φόρους και υποχρεώσεις.
Με το Ν.4483/2017 επανήλθε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ η υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ και καταργήθηκε η προηγούμενη ρύθμιση. Με τον ίδιο νόμο του 2017 ρυθμίστηκαν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα για όσους υπέβαλαν εκπρόθεσμη ή ανακριβή ως προς τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου τους δήλωση, πρόστιμα που επιβάλλει η Δημοτική Αρχή.
Με αφορμή την επαναφορά από τη σημερινή Κυβέρνηση του δικαιολογητικού για καταβολή ΤΑΠ και τα τεράστια πρόστιμα που ορίζονται, ο δήμαρχος Ζίτσας υπέβαλε δικαιολογημένο αίτημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών για τη μείωση των προστίμων που συνεπάγεται η εκπρόθεσμη ή ανακριβής δήλωση ΤΑΠ. Πρόστιμα που είναι τεράστια, προκαλούν την εύλογη αγανάκτηση των δημοτών, αλλά και την πρακτική αδυναμία καταβολής τους. Πρόστιμα που φθάνουν στο 200% λόγω του ΤΑΠ, και στο 60% για τα δημοτικά τέλη σε βάθος 5ετίας. Το απολύτως δίκαιο αίτημα αυτό αρνείται να ικανοποιήσει ο Υπουργός Εσωτερικών και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.