Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: Αναγκαία η βελτίωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας

on .

MIXALOS

• Την τροποποίηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας στα σημεία που χρήζουν βελτίωσης ζήτησε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην πρώτη γενική συνέλευση της ΚΕΕ με τη νέα της σύνθεση, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του ΕΒΕΑ στην Αθήνα.
Ο κ. Μίχαλος επεσήμανε μεταξύ άλλων: «σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια τα Επιμελητήρια, έχουν αναλάβει και επιτελούν ουσιαστικό ρόλο. Τα Επιμελητήρια είναι αυτά που δεν σταματούν να αναλαμβάνουν δράσεις εξωστρέφειας και δικτύωσης. […] Τα Επιμελητήρια είναι που αναπτύσσουν διαρκώς νέες υπηρεσίες και δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας και ο λόγος που κανείς δεν έχει μέχρι τώρα καταφέρει να «κουρέψει» τον επιμελητηριακό θεσμό, είναι ότι τα Επιμελητήρια παράγουν έργο. Έργο ποιοτικό, έργο καθημερινό…».
Όπως ανέφερε ο Κ. Μίχαλος, πρόσφατα ζητήθηκε από τον Υφυπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης  Στ. Πιτσιόρλα να επανεξετάσει τα παρακάτω ζητήματα, που δεν συμβιβάζονται με τη μορφή και τη φύση των επιμελητηρίων, που δημιουργούν προσκόμματα και δυσλειτουργίες στην ομαλή λειτουργία του θεσμού και γι’ αυτό πρέπει να τροποποιηθούν:
- Τα όργανα διοίκησης των επιμελητηρίων πρέπει αυτοτελώς να αποφασίζουν για κάθε θέμα που σχετίζεται με την εκπλήρωση των σκοπών και των αρμοδιοτήτων τους, στα πλαίσια του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους.
- Να αρθούν οι περιορισμοί που τέθηκαν για τη λειτουργία των μη κερδοσκοπικών εταιρειών και να υπάρχει δυνατότητα ετήσιας επιχορήγησής τους.
- Να ορισθεί σαφώς ότι τα Επιμελητήρια τηρούν, λειτουργούν και ενημερώνουν το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, εισπράττουν δε για τον σκοπό αυτό το νόμιμο ανταποδοτικό τέλος, που αποτελεί τακτικό έσοδο του κάθε Επιμελητηρίου.
- Να εισαχθεί διάταξη για την τακτική διασφάλιση των ετήσιων επιμελητηριακών εσόδων που προέρχονται από την τήρηση της μερίδας κάθε επιχειρηματικής μονάδας (φυσικού η νομικού προσώπου) στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.