Σε τιμή… ουίσκι θα πωλείται το τσίπουρο!

on .

TSIPOYRO

• Σε τιμή… ουίσκι θα πωλείται το τσίπουρο, αν προχωρήσει τελικά η νέα «φορομπηχτική» εξαγγελία της Κυβέρνησης και δη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Αποστόλου στον Τύρναβο για αύξηση της φορολογίας από τα 55 λεπτά το λίτρο που είναι σήμερα, στα 6 ευρώ το λίτρο!
Η αύξηση της φορολογίας του τσίπουρου επιλέγεται ως ισοδύναμο εισπρακτικό μέτρο για την κατάργηση του φόρου στο κρασί, το οποίο έχει υποσχεθεί από πέρυσι η Κυβέρνηση, χωρίς όμως και να το έχει κάνει πράξη.  Ο Υπουργός για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε να επικαλεστεί για την προωθούμενη ρύθμιση και τη δημόσια υγεία (!) λέγοντας ότι «προέχει και η υγεία των καταναλωτών, αλλά και η πάταξη της φοροδιαφυγής με το χύμα τσίπουρο».
Τις δηλώσεις του Υπουργού σχολίασε η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία αφού επισημαίνει τις ανεφάρμοστες υποσχέσεις του Υπουργού για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, προσθέτει πως: «Οι δηλώσεις αυτές προκαλούν τεράστια αναστάτωση στους αμπελοκαλλιεργητές και στους αποσταγματοποιούς της χώρα μας, αφού η αναγγελθείσα υψηλή φορολόγηση θα καταστήσει τα εμφιαλωμένα παραδοσιακά ποτά μας, μη ανταγωνιστικά στην αγορά».
Οι δηλώσεις του Υπουργού έγιναν στο πλαίσιο  επαφών που είχε με τη Δημοτική Αρχή Τυρνάβου και το προεδρείο του συνεταιριστικού οινοποιείου, λίγο πριν την εκδήλωση για τον αγροτικό τομέα, που διοργάνωσε εκεί ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ.  
Πλήγμα και για τους «μικρούς»
Η αύξηση του φόρου, θα επιφέρει κάθετη πτώση της κατανάλωσης τσίπουρου, καθώς τα εισαγόμενα «σκληρά» αλκοολούχα ποτά, ουίσκι, τζιν, βότκα κλπ θα είναι ευθέως ανταγωνιστικά, ενώ το πλήγμα θα είναι μεγάλο και για τους μικρούς παραγωγούς, τους λεγόμενους «διήμερους», των οποίων ο αριθμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος στην Ήπειρο. Παράλληλα θεωρείται βέβαιο ότι θα ενισχύσει το παρεμπόριο και τις εισαγωγές, αμφιβόλου μάλιστα ποιότητας, τσίπουρου από τη γειτονική Αλβανία, καθώς θα αποτελεί πια μια ιδιαίτερα επικερδή «επιχείρηση».
Η… εξαγγελία του Υπουργού έχει θορυβήσει τους αμπελοκαλλιεργητές, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα δεχτούν πιέσεις για περαιτέρω μείωση της τιμής των σταφυλιών που θα παραδίνονται στις οινοποιητικές βιομηχανίες. Δεν αποκλείουν δε πίσω από τη «σκέψη» για αύξηση της φορολογίας,  όπως και  για τον φόρο που επιβλήθηκε στο κρασί, να βρίσκονται ξένες πολυεθνικές και μη, αλκοολούχες βιομηχανίες που θέλουν να θέσουν εκτός αγοράς το τσίπουρο,  που αποτελεί σήμερα έναν δυναμικό εξαγωγικό προϊόν με περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος  που θα προκύψει, πρέπει να επισημανθεί ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 230.000 αμπελοκαλλιεργητές, ενώ στην παραγωγή και στο εμπόριο τσίπουρου, έχουν δημιουργεί περισσότερες από 21.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Η Φ. Αραμπατζή
Η Τομεάρχης της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή, έχοντας υπόψη τις δηλώσεις του Υπουργού και τις δικές της εκτιμήσεις, κάλεσε την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια προκειμένου να προστατευθεί και να αναπτυχθεί ο κλάδος παραγωγής τσίπουρου, τσικουδιάς και των υπόλοιπων παραδοσιακών ποτών μας και να καταργήσει  τον άδικο και αναποτελεσματικό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, «ο οποίος δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αλλά κυβερνητική επιλογή- όπως εξάλλου έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί», καταλήγει.