Με «χαράτσι» 2% στις περιφ. εφημερίδες επιχειρούν να διασώσουν τον ΕΔΟΕΑΠ

on .

EFHMERIDA SKITSO

• Προκειμένου να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης), η Κυβέρνηση επέβαλε φόρο 2% επί του τζίρου (!) όλων των επιχειρήσεων Τύπου (εκτός από τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές), παρά το γεγονός ότι δικαιολογημένα και απόλυτα τεκμηριωμένα οι εφημερίδες της Περιφέρειας, όπως και όλα τα media ήταν αντίθετα σ’ αυτή την απόφαση.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Νίκος Νικολόπουλος είχε φέρει το θέμα στη Βουλή τέλη Ιανουαρίου και ο αρμόδιος Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης είχε απαντήσει ότι: «η Κυβέρνηση, από τον κρατικό προϋπολογισμό θα ενισχύσει τις εφημερίδες το επόμενο χρονικό διάστημα».
«Επειδή, μέχρι 28/2/2018 οι περιφερειακές εφημερίδες θα έπρεπε να έχουν δηλώσει τον κύκλο  εργασιών τους για τον 12ο του 2017 και να έχουν πληρώσει 2% φόρο και επειδή οι περισσότεροι δεν το έχουν κάνει διότι δεν έχουν κέρδη, ούτε την αναγκαία ρευστότητα, για να τα διαθέσουν ανάλογα και επειδή η προσπάθεια της Κυβέρνησης για το 30% της δημόσιας διαφήμισης στην Περιφέρεια δεν έχει αποδώσει», ο κ. Νικολόπουλος ζητά από τον Υπουργό επίσημα και δεσμευτικά να απαντήσει στη Βουλή των Ελλήνων:
- Ποιο είναι το ποσόν που θα προικοδοτηθεί το νέο ταμείο ενίσχυσης του τύπου και ποια θα είναι τα κριτήρια της επιχορήγησης προς κάθε ένα έντυπο, καθώς επίσης ποια θα είναι η σύνθεση της Διυπουργικής Επιτροπής και βάσει ποιας διαδικασίας θα υλοποιείται αυτή η πολιτική και με ποια κριτήρια θα γίνεται η ενίσχυση των εφημερίδων;
- Το 2017 ποιο ποσό δόθηκε από δημόσια διαφήμιση στα ΜΜΕ της Περιφέρειας;