Δύσκολα θα αποφύγει το λουκέτο η Ηπειρωτική Βιομηχανία ΒΙ.Κ.Η.

on .

BIKH ERGOSTASIO

• Δεν φαίνεται ότι τελικά θα μπορέσει να αποφύγει το «λουκέτο» μια ακόμη μεγάλη επιχείρηση της Ηπείρου, που δραστηριοποιείται μεταποιητικά στην κτηνοτροφία, δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στην τοπική οικονομία.
Ο λόγος για την Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου (ΒΙ.Κ.Η.), η οποία από το 1973 μέχρι και πριν λίγο καιρό είχε αναπτύξει σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της Φιλιππιάδας και γενικά των περιοχών της Άρτας και της Πρέβεζας. Ωστόσο, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εταιρία περιήλθε σε δεινή οικονομική κατάσταση και έχασε σημαντικά μερίδια αγοράς.
Μάλιστα, η αδυναμία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, οδήγησε την αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ να καταθέσει νέα αίτηση πτώχευσης, η οποία ενδέχεται να συζητηθεί ακόμη και σήμερα.
Στα 45 εκατ. οι υποχρεώσεις
Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρίας ανέρχονται στο ποσό των 44,658 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις με ημερομηνία υπολογισμού 31/12/2017 στα 9,9 εκατ. ευρώ.
Στην αίτηση, όπως αναφέρει η οικονομική ιστοσελίδα euro2day, η εταιρία ζητά μεταξύ άλλων να ορισθεί ημερομηνία παύσης πληρωμών, να ορισθεί σύνδικος, να διαταχθεί παράλειψη της σφράγισης της περιουσίας της και να ανατεθεί προσωρινά η διοίκηση της περιουσίας και η συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε τρία μέλη του υπάρχοντος Δ.Σ. με τη σύμπραξη του συνδίκου έως και την παρέλευση της τρίμηνης προθεσμίας για την υποβολή σχεδίου αναδιοργάνωσης αλλιώς μέχρι τη συνέλευση των πιστωτών.
Ζητεί επίσης να απαγορευθεί η προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου σε κάθε τρίτο προμηθευτή – πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας να διακόψει την παροχή των αναγκαίων για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης και τη διατήρηση του πελατολογίου της υπηρεσιών υπό τον όρο εξόφλησης των κατά μήνα, τιμολογούμενων τρεχουσών υπηρεσιών των τρίτων προμηθευτών μέχρι την έκδοση της απόφασης.
Με σημαντική πορεία…
Η ιστορία της ΒΙ.Κ.Η. ξεκίνησε το 1973 όταν φτιάχτηκαν οι πρώτες εγκαταστάσεις της χοιροτροφικής μονάδας ΒΙΚΗ ΦΑΡΜ. Το 1974, με την επιστημονική και τεχνολογική συνδρομή επιστημόνων από τη Γερμανία και τη Δανία, επεκτάθηκε και μετεξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος στην Ελλάδα. Παράλληλα, στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξης, επεκτάθηκε και στην αγορά των προψημένων - κατεψυγμένων έτοιμων γευμάτων.
Στην καλύτερη περίοδό της η ΒΙ.Κ.Η. εξελίχθηκε σε όμιλο με πέντε επιχειρήσεις και παρουσία, πέρα από τα αλλαντικά, στις ιχθυοτροφές - ιχθυοκαλλιέργειες και στις ζωοτροφές (με την «Laky»). Στην περίοδο της κρίσης ωστόσο άρχισε η υποχώρηση, με τις πωλήσεις να πέφτουν και τις υποχρεώσεις να ανεβαίνουν.