Με κοινή προσπάθεια θα ’ρθει φυσικό αέριο και στην Ήπειρο

on .

FYSIKO AERIO

• Ακριβά πληρώνει η Ήπειρος την κατά καιρούς αδυναμία ομάδων, φορέων και μεμονωμένων πολιτών να δουν πόσο μεγάλο όφελος, οικονομικό και αναπτυξιακό, έχουν για την περιοχή μας έργα υποδομής κυρίως του ενεργειακού τομέα.
Σήμερα είναι οι αντιδράσεις κατά των ερευνών για υδρογονάνθρακες στον Νομό Ιωαννίνων που το αποδεικνύουν αυτό. Μια δεκαετία πριν ήταν ο ξεσηκωμός ενάντια στην κατασκευή μονάδας συμπίεσης φυσικού αερίου κοντά στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, ο οποίος κατέληξε σε ματαίωση του έργου διέλευσης του ελληνοϊταλικού αγωγού από την περιοχή μας.
Η «επιτυχία» εκείνου του αγώνα είναι πιο ορατή από ποτέ σήμερα. Η Ήπειρος έχει μείνει εκτός του «χάρτη» κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου, τη στιγμή που η υλοποίησή τους δρομολογείται σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα, Περιφέρειες από τις οποίες διέρχεται ο κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου, ενώ αντίστοιχες υποδομές πρόκειται να γίνουν και στη Θεσσαλία.
Πρωτοβουλία του Δήμου
Βλέποντας το φυσικό αέριο να… προσπερνάει την πρωτεύουσα της Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να αναλάβει δράση ώστε να ενταχθεί και η περιοχή μας στον σύγχρονο ενεργειακό χάρτη της χώρας. Όπως ανακοίνωσε χθες, προτίθεται να συντονίσει τη διοργάνωση μιας ευρείας πανηπειρωτικής συνάντησης στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν βουλευτές, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, φορείς, συλλογικότητες και πολίτες ώστε να καθοριστεί ο τρόπος διεκδίκησης του φυσικού αερίου.
Μας άφησαν εκτός…
«Δυστυχώς για μια ακόμα φορά τα Γιάννενα και η Ήπειρος βλέπουν ότι δεν αποτελούν προτεραιότητα σε ότι αφορά τα μεγάλα έργα υποδομών και ενέργειας. Αργήσαμε να μπούμε στον χάρτη των σύγχρονων υποδομών μεταφορών, με ότι συνέπειες είχε αυτό για την ανάπτυξη της περιοχής. Θα αργήσουμε όμως απ’ ότι φαίνεται να ενταχτούμε και στον σύγχρονο ενεργειακό χάρτη της χώρας, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου αφήνουν την Ήπειρο για μια ακόμη φορά εκτός σχεδιασμού», τονίζει ο Δήμος Ιωαννιτών σε χθεσινή του ανακοίνωση.
Όπως προσθέτει με έμφαση, «δε χρειάζεται να αναλύσουμε την αναγκαιότητα τροφοδότησης της Ηπείρου με φυσικό αέριο. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι σημαίνει για την οικονομία κάθε νοικοκυριού, κάθε επιχείρησης, όλης της ηπειρωτικής κοινωνίας. Από τη στιγμή όμως που οι αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο δείχνουν να μην συμβαδίζουν με τις δικές μας ανάγκες είναι η ώρα να δράσουμε. Και να το κάνουμε συντονισμένα ενώνοντας τις δυνάμεις μας».
Ο Δήμος καταλήγει τονίζοντας πως αναλαμβάνει πρωτοβουλία για πανηπειρωτική συνάντηση φορέων με θέμα τη διεκδίκηση φυσικού αερίου, επισημαίνοντας τη σημασία που έχουν η συνεργασία, η σύμπνοια και η κοινή διεκδίκηση για την επιτυχία της προσπάθειας.