Εκτός ποσοτικής χαλάρωσης θα παραμείνει η Ελλάδα

on .

EYRO ELLHNIKH SHMAIA 1

• «Ταφόπλακα» στις όποιες ελπίδες για διατήρηση του waiver στα ελληνικά ομόλογα και την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) λίγο πριν αυτό λήξει, έβαλε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι «για την ένταξη των ελληνικών στην ποσοτική χαλάρωση είναι απαραίτητο το waiver. Το waiver για τα ελληνικά ομόλογα λήγει μετά το τέλος του προγράμματος».
Όπως υπογραμμίζει το newmoney.gr, η λήξη του waiver μετά τις 20 Αυγούστου, πέρα από την οριστική απώλεια του QE, σημαίνει και ότι κατά πάσα πιθανότητα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορεί να δανείζεται (κατά παρέκκλιση των κύριων κανόνων της ΕΚΤ) με τα χαμηλά επιτόκια της Ευρωτράπεζας. Τραπεζικές πηγές έλεγαν πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αντλήσει με αυτό τον τρόπο χρηματοδότηση που φθάνει συνολικά τα 3,1 δισ ευρώ, η οποία θα πρέπει να αντισταθμιστεί πλέον από την διατραπεζική αγορά με αυξημένα επιτόκια. Σημειώνουν ωστόσο ότι η επιβάρυνση δεν θα είναι μεγάλη.