Απροστάτευτοι οι κτηνοτρόφοι από την πτώση των τιμών στο γάλα

on .

GALA DOXEIO

• Μέτρα για να προστατευθούν οι παραγωγοί από τις χαμηλές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα ζητά να πάρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.
Όπως αναφέρει ο βουλευτής, οι τιμές που δίνουν οι γαλακτοβιομηχανίες για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής που έχει εκτιναχθεί πάνω από 0,90 ευρώ το κιλό.
Κάνει λόγο για μεθόδευση τιμών προς τα κάτω σε σχέση με τις περυσινές, την ώρα που αυξάνονται οι εισαγωγές γάλακτος (νόμιμες και παράνομες) και τυροκομικών προϊόντων. «Έτσι ενώ σε δύο μήνες η παραγωγή θα βρίσκεται στην αιχμή της, κανείς δεν γνωρίζει πόσο και πότε θα πληρωθεί», σημειώνει ο βουλευτής, ο οποίος εκφράζει φόβο για επιτάχυνση της εγκατάλειψης της αιγοπροβατοτροφίας.
Ο κ. Μωραΐτης καταλήγει, ότι με βάση την κατάσταση που διαμορφώνεται, δεν έχουν καμιά βάση οι ισχυρισμοί της Κυβέρνησης ότι με την πολιτική της θα στηρίξει το εισόδημα του παραγωγού και θα ανακοπεί η τάση των προηγούμενων χρόνων, κατά τα οποία το 33% των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας βγήκαν εκτός παραγωγής, ενώ αντίστοιχα αυξήθηκε το μερίδιο παραγωγής των πιο μεγάλων προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων κατά 6%.