Προκαταβολές 4 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους από τη ΔΩΔΩΝΗ!

on .

DODONH FORTHGO1

• Για μία περιοχή με ελάχιστη βιομηχανική δραστηριότητα όπως είναι η Ήπειρος, η παρουσία επιχειρήσεων του μεγέθους της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. δε μπορεί παρά να είναι ευεργετική από άποψη οικονομική.
Ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ρόλος της είναι επίσης καίριος καθώς έχει να κάνει με τη στήριξη του κτηνοτροφικού κλάδου εν μέσω δυσχερών συγκυριών για την επιβίωσή του!
Έτσι λοιπόν, η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. όχι μόνο παραμένει πιστή στη συνεργασία της με τους 5.500 παραγωγούς που την προμηθεύουν με υψηλής ποιότητας φρέσκο γάλα, στους οποίου έδωσε και φέτος ένα τεράστιο ποσό ως προκαταβολές, αλλά παράλληλα μεριμνά για την επιστημονική υποστήριξη των μονάδων τους, ενώ αυξάνει και το προσωπικό της, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα για την περιοχή μας.

Έδωσε προκαταβολές!
Έναν από τους πλέον αξιόπιστους πληρωτές στην Ελλάδα αποτελεί η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., η οποία και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εφάρμοσε την πολιτική προκαταβολών για γάλα νέας περιόδου, διαθέτοντας στους συνεργαζόμενους παραγωγούς συνολικά το ποσό των 4 εκατ. ευρώ.
Με αυτό τον τρόπο η εταιρία αποδεικνύει έμπρακτα ότι εξακολουθεί να στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και τους χιλιάδες παραγωγούς της, σε μια περίοδο συνεχιζόμενης οικονομικής δυσπραγίας. Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε χθες, έχει εξοφλήσει πλήρως την αξία του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους πάνω από 5.500 κτηνοτρόφους προμηθευτές της, ενώ διατηρεί τις υψηλότερες τιμές στην αγορά αποτελώντας ταυτόχρονα ένα ασφαλές «λιμάνι» για εκείνους!

Οικονομικός «αιμοδότης»
Η θετική πορεία της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. τα τελευταία έξι χρόνια, υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της, αντανακλάται και στην τοπική οικονομία καθώς εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς «αιμοδότες» της Ηπείρου αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας κατά 50% από το 2012, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει να απασχολεί σήμερα πάνω από 500 εργαζομένους. Έτσι, συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Σύμφωνα με τη χθεσινή της ανακοίνωση, η συμβολή της εταιρίας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 60% του ετήσιου τζίρου της παραμένει στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Μόνο για την προμήθεια του γάλακτος το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε την τελευταία εξαετία έφτασε τα 390 εκατ. ευρώ.

Επιστημονική υποστήριξη
Εξάλλου, η Ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία συνεχίζει να επενδύει πόρους και επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό στην προσπάθεια βελτίωσης της κάθε κτηνοτροφικής μονάδας και συνολικά του κλάδου, με την παροχή επιστημονικής υποστήριξης μέσω προγραμμάτων σε 24ωρη βάση, για την αύξηση της ποιότητας και ποσότητας του γάλακτος, την εφαρμογή προγράμματος διάθεσης υψηλής ποιότητας ζωοτροφών για τη στήριξη της διατροφής του ζωικού κεφαλαίου, την υλοποίηση και περαιτέρω επέκταση του πιλοτικού προγράμματος «βελτίωση της υγείας των ζώων».
Στο πλαίσιο αυτό, σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται και το πρόγραμμα «ΔΩΔΩΝΗ 200» που αφορά στην 24ωρη δωρεάν επιστημονική υποστήριξη μονάδων ζωικού κεφαλαίου. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε πιλοτικά το 2015 με μόλις 30 μονάδες, απαρτίζεται από επιστημονική ομάδα έμπειρων κτηνιάτρων και ζωοτεχνών, η οποία κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό σε 200 μονάδες και να πετύχει μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως την κατά 18% αύξηση της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος με παράλληλη βελτίωση των ποιοτικών της χαρακτηριστικών του.

…Και αύξηση παραγωγών
Πέτυχε και κάτι άλλο η ΔΩΔΩΝΗ φέτος. Όντας η εταιρία με τη μεγαλύτερη Ζώνη Γάλακτος στην Ελλάδα και μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης, αύξησε τον αριθμό των συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων σε ποσοστό 4%, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μικρών παραγωγών μέχρι 5 τόνους ετησίως βαίνει μειούμενος, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης πολλών απ’ αυτούς.
Η δε συνολική προμήθεια ποσοτήτων γάλακτος αυξήθηκε κατά 3,5%, ενώ την τελευταία εξαετία ξεπέρασε το 20%. Συγκεκριμένα, το αιγοπρόβειο γάλα αυξήθηκε κατά 20% μεσοσταθμικά ανά παραγωγό, ενώ το αγελαδινό αυξήθηκε κατά 7%. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της περσινής σαιζόν, η επιχείρηση επεξεργάστηκε πάνω από 76.000 τόνους γάλα, σε σχέση με πρόπερσι που επεξεργάστηκε αντιστοίχως 73.000 τόνους.

Ο αναπλ. Διευθυντής
Σε δήλωσή του ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Μιχάλης Παναγιωτάκης ανέφερε σχετικά πως «είμαστε υπερήφανοι που έχουμε αναπτύξει μια μακροχρόνια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους χιλιάδες παραγωγούς μας, που αποτελούμε γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους πολύτιμο συνεργάτη και τους παρέχουμε το αίσθημα της ασφάλειας μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον». Παράλληλα, επισήμανε ότι «μέσω των προϊόντων ασύγκριτης ποιότητας που παράγουμε, με πρώτη ύλη γάλα υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών μόνο από Έλληνες παραγωγούς, έχουμε δημιουργήσει και μια αντίστοιχη σχέση με τα εκατομμύρια των καταναλωτών μας σε όλο τον κόσμο».
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, «η ΔΩΔΩΝΗ συνεχίζει δυναμικά ως εταιρία - ηγέτιδα στην παραγωγή και εμπορία επώνυμης Φέτας ΠΟΠ να χαράσσει το μέλλον της μέσα από συγκεκριμένες στρατηγικές και στόχους, επενδύσεις και νέα προϊόντα».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ