Μέχρι τη Δευτέρα οι αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών

on .

EYRO METRHMA

• Εκδίδονται μέχρι τη Δευτέρα οι αποφάσεις για την επιστροφή των αναδρομικών κρατήσεων στους αμειβόμενους με ειδικά μισθολόγια, στους οποίους θα καταβληθεί συνολικά ποσό ύψους 820 εκατ. ευρώ.
Πιθανότερη ημερομηνία καταβολής είναι η 14η Δεκεμβρίου, μαζί με το κοινωνικό μέρισμα, ενώ οι αποφάσεις θα καθορίζουν και τον τρόπο φορολόγησης των συγκεκριμένων αναδρομικών ποσών.
Οι αποφάσεις θα αφορούν περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχους ένστολους, πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, γιατρούς του ΕΣΥ, μουσικούς Κρατικών Ορχηστρών, δικαστικούς κ.λπ.
Ταυτόχρονα, με την απόφαση που θα εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίζει και τον τρόπο φορολόγησης και των κρατήσεων επί των αναδρομικών αποδοχών.
Τα ποσά τα οποία θα προκύπτουν μετά την αφαίρεση των όποιων ασφαλιστικών κρατήσεων αναλογούν θα παρακρατηθεί φόρος εισοδήματος 20%. Στη συνέχεια, θα καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα εκκαθαριστούν οι φορολογικές υποχρεώσεις για τα προ φόρων ποσά, με τους εναλλακτικούς τρόπους φορολόγησης να είναι δύο:
1. Τα ποσά να δηλωθούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 2019 ως εφάπαξ εισόδημα του 2018 και να φορολογηθούν συνολικά.
2. Να δηλωθούν με τροποιητικές δηλώσεις και να φορολογηθούν ως εισοδήματα των ετών 2012-2016. Στην περίπτωση αυτοί, οι δικαιούχοι των επιστροφών θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις για κάθε έτος χωριστά και να γίνει επανεκκαθάριση για κάθε έτος.