Στα… σκαριά η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία

on .

XREH

• Η νέα, βελτιωμένη πάγια ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία, η οποία θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα καλύπτει οφειλές που θα δημιουργηθούν από τη νέα χρονιά αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2020.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προβλέπει περισσότερες δόσεις αλλά και αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις.
Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, είναι ότι η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές που θα «γεννηθούν» από το 2020 και μετά. Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενους έχει οφειλές που βεβαιώθηκαν το 2018 στην εφορία, δεν τις έχει ρυθμίσει μέχρι σήμερα και δημιουργήσει νέες οφειλές το 2020, τότε οι παλιές οφειλές θα ρυθμιστούν σε 12 δόσεις και οι νέες μπορούν, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, σε 24 δόσεις.
Τι θα προβλέπει η ρύθμιση: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία θα ρυθμίζονται σε 12 δόσεις χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο, ενώ για περισσότερες δόσεις (πάνω από τις 12 και μέχρι τις 24) θα ενεργοποιούνται εισοδηματικά κριτήρια. Ο αριθμός των δόσεων που θα δικαιούται ο φορολογούμενος (πάνω από 12 και έως 24) θα εξαρτάται από το ατομικό δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης κατά την υποβολή της αίτησης για ρύθμιση χρονιάς. Είναι εξαιρετικά πιθανό να χρησιμοποιηθεί η κλίμακα υπολογισμού που εφαρμόζεται και στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Για τους φόρους από έκτακτη αιτία (όπως ο φόρος κληρονομιάς), οι δόσεις, από 24 που είναι σήμερα, θα αυξηθούν σε 48 με την ίδια ακριβώς διαδικασία. Δηλαδή, τις 24 δόσεις θα τις δικαιούνται όλοι, ανεξάρτητα από το δηλωθέν εισόδημα, ενώ από τις 24 έως τις 48 δόσεις ο ακριβής αριθμός θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος. Το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 5%, όσο είναι και σήμερα.