Κίνδυνος λουκέτου για 100.000 επιχειρήσεις!

on .

LOYKETO KATASTHMA

• Ενώ φαίνεται πως η χώρα μας θα καταφέρει τελικά να βγει από την πανδημία του κορωνοϊού με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε υγειονομικό επίπεδο, δεν φαίνεται πως θα ισχύσει το ίδιο στον τομέα της οικονομίας, κάτι βέβαια που είναι αναμενόμενο εάν αναλογιστεί κανείς τι έχει προκαλέσει σε παγκόσμιο επίπεδο ο φονικός ιός!
Μεγάλα θύματα στη χώρα μας για μια ακόμη φορά θα είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν το 99% του συνόλου και προσφέρουν το 80% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ
Αποκαλυπτική είναι η έκτακτη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE και καταγράφει την εκτίμηση των επιπτώσεων από τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού. 
Η έρευνα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έχει διαμορφωθεί σε ένα περιβάλλον όπου η γενική αίσθηση είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου και θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για σταδιακή επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.  
Τα βασικά ευρήματα είναι τα εξής:
- 7 στις 10 επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους
- 7 στις 10 επιχειρήσεις, θεωρούν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι η έλλειψη ρευστότητας
- 1 στις 7 επιχειρήσεις (περίπου 100.000) ενδέχεται να κλείσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων
- 9 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να επεκταθεί για τουλάχιστον 6 μήνες

Σε δύο κατευθύνσεις 
Σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ οι προσπάθειες και τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικονομίας και των επιχειρήσεων που την συναπαρτίζουν. 
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία (99%) είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και χαρακτηρίζονται ως «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας. 
Γι’ αυτό τονίζει επειδή κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, απαιτούνται μέτρα στήριξης προσανατολισμένα σε δύο βασικές κατευθύνσεις:
- Ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων
- Κάλυψης της απώλειας των εισοδημάτων. Η κάλυψη αυτή θα πρέπει να ξεπεράσει το στενόχωρο μέτρο των αποσπασματικών επιδομάτων.