Η Ήπειρος δε θα χάσει πόρους ΕΣΠΑ εξαιτίας του κορωνοϊού!

on .

KAXRIMANHS 5 9 18

Η Ήπειρος, η οποία έχει απόλυτη ανάγκη να συνεχιστούν τα έργα και οι δράσεις που θα δώσουν ώθηση στις αναπτυξιακές τις προοπτικές, δεν πρόκειται να στερηθεί πόρους απ’ το τρέχον ΕΣΠΑ, προκειμένου αυτοί να διατεθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αυτό διαβεβαίωσε χθες ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, με αφορμή το διάλογο των Περιφερειαρχών με το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του οποίου η ΕΝΠΕ πέτυχε να μην παγώσουν τα προγράμματα που έχουν προγραμματίσει οι Περιφέρειες, οι οποίες πάντως θα συνεισφέρουν μέσω της υπερδέσμευσης πόρων. 

Δε χάνονται πόροι
Στη συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με το ΕΣΠΑ η οποία έγινε στο προχθεσινό –δια τηλεδιάσκεψης– συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος αναφέρθηκε χθες σε δηλώσεις του ο Αλέκος Καχριμάνης διαβεβαιώνοντας πως η περιοχή μας δεν πρόκειται να στερηθεί πόρους από έργα και δράσεις που είναι ήδη ενταγμένα στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020».
Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε πως το αρχικό πρόγραμμα της Ηπείρου ανέρχονταν στα 337 εκ. ευρώ, το οποίο με την υπερδέσμευση που ήδη έχει  εξασφαλιστεί θα ανέλθει τελικά στα 370, 130 εκατ. ευρώ, έναντι των 376,6 εκατ. ευρώ που θα μπορούσε να ήταν υπό προϋποθέσεις στη λήξη του. Το υπολειπόμενο ποσό των περίπου 6 εκατ. ευρώ, είναι εκείνο που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το κεντρικό κράτος για το πρόγραμμα που σχεδιάζει για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. 

Ο Αλέκος Καχριμάνης
Όπως υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης, «το πρόγραμμα της Ηπείρου, είναι ένα πρόγραμμα δουλεμένο, που έχει  νομικές δεσμεύσεις  και είναι σε  τέτοια φάση υλοποίησης που δεν μπορεί να διαθέσει επιπλέον χρήματα για το κεντρικό πρόγραμμα που σχεδιάζει η Κυβέρνηση. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα για την Περιφέρειά μας».  
Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τόνισε ότι από τους Υπουργούς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση- μέσω τηλεδιάσκεψης επισημάνθηκε πως για το 2020 δεν έχουν τεθεί από την Ε.Ε. κάποιες δεσμεύσεις, δεν γνωρίζουν όμως τι θα ισχύσει για το 2021. «Κι εκεί είναι ο δικός μας προβληματισμός», κατέληξε. 

Ενίσχυση των αγροτών
Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Περιφερειάρχης ανέφερε χθες πως είναι σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, προκειμένου να εξευρεθούν οι καλύτεροι τρόποι ενίσχυσης από το υπουργείο των αγροτών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. 
Αν και, όπως είπε, η διάθεση αρνιών και κατσικιών στην Ήπειρο είναι καλύτερη από ότι σε  άλλες περιοχές, υπάρχουν ζητήματα και με την τιμή που πωλήθηκαν, αλλά και με τις τιμές του γάλακτος, καθώς συνεχίζονται οι εισαγωγές, για τις οποίες το Υπουργείο ετοιμάζει ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. 
Ο κ. Καχριμάνης τόνισε ακόμη ότι σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι, οι χοιροτρόφοι, αλλά και οι παραγωγοί κηπευτικών κ.α. προϊόντων. 
«Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο για τη βοήθεια που θα παρασχεθεί “αύριο’’ προς όλους τους παραγωγούς»,  κατέληξε.